Skoro jasno
15°
Bratislava
Žigmund
2.5.2024
Neskorší odchod do dôchodku je reálny aj na Slovensku. Onedlho...
Zdielať na

Neskorší odchod do dôchodku je reálny aj na Slovensku. Onedlho...

Ani Slovensko sa nevyhne zvyšovaniu dôchodkového veku. Podľa úvah vládneho Smeru by sa mal vek odchodu na penziu viazať na priemernú dĺžku dožitia. A teda - čím dlhšie pobudneme na svete, tým dlhšie budeme pracovať. Podrobnejšie informácie prezradí reportér Peter Petrus.

V tomto volebnom období ešte nie. Ale...

Aj napriek tomu, že sa Slovákom neskorší odchod do dôchodku nepáči, toto rozhodnutie je nevyhnutné. Podľa ministra práce Jána Richtera sa tomu v tomto volebnom období ešte vyhneme a ľudia sa tak báť nemusia, no na optimistické vyhliadky do budúcnosti zabudnite. Už teraz by sme totiž mali začať podľa neho debatovať o tom, čo bude po roku 2016.

"Pripustil som ako nevyhnutnosť diskutovať o dlhodobom nastavení systému a tam bude celkom isto aj potreba vychádzať z iných parametrov. Pripúšťam, že jeden z hlavných parametrov pre hľadanie systémových riešení z hľadiska budúcnosti bude asi stredná dĺžka života," povedal v diskusnej relácii Slovenskej televízie O 5 minút 12.

Odložiť rozhodnutie nie je šťastné riešenie...

V súčasnosti bráni zmene veku odchodu do dôchodku práve nezamestnanosť a zdravie ľudí v preddôchodkovom veku. "Musíme spoločne občanom vysvetľovať, že je to o možnostiach a sile krajiny vyplácať sociálne zabezpečenie," zdôraznil v diskusii predseda poslaneckého klubu opozičnej SDKÚ-DS Ľudovít Kaník.

Podľa neho je lepšie nájsť rozumnejšie cesty, než napríklad v Grécku a Portugalsku radikálne znížiť výšku dôchodkov. Ako však tvrdí, odložiť to na ďalšie volebné obdobie nie je šťastné rozhodnutie...

Krajina EÚPriemerný vek odchodu do dôchodku
Island65 rokov
Nemecko62 rokov
Česko60,5 roka
Maďarsko59,5 roka
Slovensko59 rokov

Babky za sebou_sporenie_dôchodok

ISIFA

Súvisiace články

Najčítanejšie správy