Zatiahnuté
25°
Bratislava
Zina
21.5.2024
Vládne škrty vyhnali v Prahe do ulíc desaťtisíce ľudí!
Zdielať na

Vládne škrty vyhnali v Prahe do ulíc desaťtisíce ľudí!

Českí odborári a občianski aktivisti zorganizovali najväčší pochod proti vláde za posledné roky. Do centra Prahy prišlo z celej krajiny asi 100 tisíc nespokojných ľudí. V Českej republike ide o najmasovejší protest od čias nežnej revolúcie.

Protestujúci sa v českej metropole začali schádzať už v sobotu ráno. Odborárov a nespokojných ľudí privážali špeciálne vlaky a autobusy z celej krajiny. Krátko popoludní prišli masy ľudí na Václavské námestie.

Nahnevali ich vládne škrty

Demonštrantov prišli podporiť aj slovenskí, rakúski a poľskí odborári. Spoločne žiadali odstúpenie vlády premiéra Petra Nečasa. "Protest je hlavne preto, aby skončili protisociálne reformy, ktoré vláda pripravuje," povedal predseda Českomoravskej KOZ Jaroslav Zavadil s tým, že tie ľudí pripravujú o veľa peňazí. Reformy podľa jeho slov na bežných občanov dopadajú "nehoráznym" spôsobom.

Prišlo asi 90 000 ľudí

Na masových demonštrácia sa podľa polície zúčastnilo asi 90 000 ľudí, odborári tipovali viac. Protestujúci skandovali protivládne heslá. Rečníci zasa otvorenie žiadali predčasné voľby. Na protestoch sa zúčasnili aj členovia sociálnej demokracie. Tí ale politickú objednávku protestov proti súčasnej vláde odmietajú.

Česi sú znechutení

"Už sa tu cez 20 rokov kradne a vláda s tím nič nerobí, robí všetko v prospech ekonomických skupín," povedal jeden z účastníkov protestu. Ako ho doplnila jedna z mladých Pražaniek, reformy majú dosah na dôchodcov, postihnutých a matky s deťmi. "Je to sprosté," zdôraznila.

Počas protestov niekoľkým ľuďom na preplnenom Václavskom námestí prišlo zle a museli ich ošetriť záchranky. Malá časť demonštrantov sa presunula pred Českú televiíziu. Vchod do budovy ale strážila polícia.

ISIFA

Súvisiace články

Najčítanejšie správy