Jasno
22°
Bratislava
Viola
18.5.2024
Masové demonštrácie v Moskve. Rusi chcú nové voľby
Zdielať na

Masové demonštrácie v Moskve. Rusi chcú nové voľby

Rusi toho majú dosť! V centre Moskvy sa v sobotu zhromaždilo už viac ako 20 tisíc ľudí. Tí prišli vyjadriť nesúhlas s priebehom a výsledkami decembrových parlamentných volieb.

Odhad počtu prítomných pochádza z policajných zdrojov, ktoré hovoria o pokojnom priebehu demonštrácií. Medzi ich účastníkmi sa prekvapujúco objavil aj bývalý minister financií Alexej Kudrin, ktorý koncom septembra opustil svoj post. Urobil tak po hádke s prezidentom Dmitrijom Medvedevom, ktorý ho následne vyzval na odchod.

"Potrebujeme nové predčasné voľby, prijať nové volebné zákony a zaregistrovať strany, ktoré registrované neboli," povedal uznávaný Kudrin, ktorý post šéfa ruského rezortu financií zastával viac ako desať rokov.

Rusko bude slobodné!

Úrady povolili až 50 000 protestujúcich. Manifestácii na Sacharovovej triede dominuje veľká tribúna s heslom "Rusko bude slobodné". Množstov Rusov donieslo súčasné ruské vlajky, niekdajšiu imeprialistickú zástavu alebo komunistické symboly. Mnohí protestujúci majú tiež balóny a transparenty. 

Podľa zahraničných agentúr je atmosféra pokojná. Behom dňa má vystúpiť 16 rečníkov, včetne bývalého prezidenta Michaila Gorbačova.

Gorbačov: Za Putina sa hanbím, Medvedev skončil

Gorbačov v rozhovore pre piatkové vydanie ruského denníka Novaja Gazeta vyjadril zahanbenie z reakcie premiéra Vladimíra Putina, ktorý prirovnal biele stužky demonštrantov ku kondómom.

Gorbačov priznal, že pôvodne Putina podporoval, no teraz je z neho veľmi sklamaný a pohoršený. Rovnaké emócie pociťuje aj k prezidentovi Dmitrijovi Medvedevovi. Ten podľa neho skončil, keďže nedokázal patrične zareagovať na požiadavky demonštrantov žiadajúcich zopakovanie decembrového hlasovania pre vážne podozrenia zo sfalšovania volebných výsledkov.
"Je to hanebné. A trápne. Napríklad ja sa hanbím," povedal Gorbačov na margo minulotýždňového vystúpenia Putina v štátnej televízii.

"Cítil som k nemu isté puto v začiatkoch, keď sa dostal k moci. Všade som ho aktívne podporoval - tu aj v zahraničí. A pozrite sa teraz," povedal posledný sovietsky líder, ktorý sa hnevá aj na prezidenta Medvedeva. "Povedal, že nemá žiadne pochybnosti ani problém s voľbami. A tým pádom si myslím, že Dmitrij Anatoljevič zatiahol oponu nad svojou kariérou," dodal Gorbačov, držiteľ Nobelovej ceny mieru.

Diskreditácia a nedôvera

Poradný orgán Kremľa v sobotu pod tlakom masových demonštrácii voči údajným volebným podvodom vyzval na odvolanie šéfa ústrednej volebnej komisie Vladimira Čurova. Ten sa pod paľbu kritiky dostal hneď po voľbách a demonštranti zaradili jeho odvolanie medzi svoje požiadavky, ktoré predložili prezidentovi.

Podľa poradného orgánu prezidenta nesie Čurov zodpovednosť za početné porušenia volebného procesu a to prostredníctvom rôznych zákazov vrátane zákazu dokumentácie podozrivých praktík vo volebných miestnostiach. To podľa Kremľa viedlo k diskreditácii a nedôvere vo výsledky hlasovania zo začiatku decembra a vypuknutie následných nepokojov. Ako sa uvádza v sobotňajšom vyhlásení orgánu, "toto všetko zdiskreditovalo volebný systém a dolnú komoru parlamentu na morálnom a politickom základe, čo predstavuje skutočnú hrozbu pre ruský štát". Odísť by podľa panelu preto mali všetci členovia volebných komisií zapletení do podvodov a to ešte pred marcovými prezidentskými voľbami.

Rusi protestovali aj 10. decembra. Vtedy priamo oproti Kremľu, za riekou. V uliciach sa nachádzalo 52 tisíc policajtov, úrady vtedy povolili tridssaťtisícovú demonštráciu... Pozrite sa ako Rusi protestovali tesne po voľbách.

SITA

Súvisiace články

Najčítanejšie správy