Skoro jasno
19°
Bratislava
Gertrúda
19.5.2024
Európa protestuje! V Rumunsku rabujú, Gréci blokujú dopravu
Zdielať na

Európa protestuje! V Rumunsku rabujú, Gréci blokujú dopravu

Európou opäť lomcujú protesty. Policajti museli proti nespokojným občanom zasahovať v Grécku a demonštrácie v Rumunsku prerástli až do rabovania.

Viac ako tri desiatky ľudí utrpelo zranenia počas nedeľňajších protestov proti zvyšujúcim sa nákladom na život v Rumunsku. V centre metropoly Bukurešť sa zišla približne tisícka ľudí, ktorá vyzývala prezidenta Traiana Basesca na odchod. Pôvodne pokojná a nenásilná demonštrácia sa zmenila na násilnú v momente, keď prítomní mladíci začali hádzať kamene a rôznu pyrotechniku, na čo polícia zareagovala slzným plynom. Výsledkom následných zrážok bolo 33 zranených, 15 hospitalizovaných a 30 zatknutých.

Obdobné protesty sa v Bukurešti konali aj v predošlých dňoch. Okrem stúpajúcich nákladov na život sa protestujúcim nepáči ani rezignácia zakladateľa systému pohotovostnej záchrannej služby a námestníka ministra zdravotníctva Raeda Arafata, doktora palestínskeho pôvodu.

Ten svoj post opustil po spore s prezidentom Basescom, ktorý minulý týždeň odmietol podpísať ním predloženú reformu zdravotníctva vo východoeurópskej krajine. Proti jeho odchodu vypukli v uplynulých dňoch demonštrácie v 20 rumunských mestách.

SITA

Súvisiace články

Najčítanejšie správy