Jasno
21°
Bratislava
Anastázia
30.4.2024
Dedina invalidov? Je podozrenie, že retardáciu iba predstierajú
Zdielať na

Dedina invalidov? Je podozrenie, že retardáciu iba predstierajú

V obci Plavé Vozokany žije skupina ľudí, ktorí poberajú invalidné dôchodky, ale polícia ich podozrieva, že psychickú zaostalosť iba predstierajú. Niektorí z nich napríklad bez problémov šoférujú autá, aj keď podľa posudku psychológa by ich IQ malo mať hodnotu iba 35 bodov. Polícia ich podozrieva, že zneužívajú sociálny systém.

V dedine sa už dlhšiu dobu povráva, že viacerí obyvatelia začali poberať invalidné dôchodky. Okolnosti ich pridelenia sú podľa nich veľmi podozrivé a preto sa o tom boja hovoriť pred kamerou. "Kto to vybavoval, čo to vybavoval, to neviem," vraví jeden z nich. "Boh vie, akými cestami si to povybavovali," dodáva ďalší a mávne pri tom rukou.

20 invalidov, rovnaký psychiater

Podľa našich informácii má byť v dedine viac ako 20 takýchto invalidov. Všetci patria pod spoločného psychiatra. Ten ale hovorí, že títo ľudia si vždy priniesli odborný nález od psychológa a ten je údajne pre neho záväzný. "Vyšetrenie urobí kolegyňa, ktorá má na to svoje razítko a ktorej ja jej nemám dôvod neveriť," vysvetľuje psychiater Vladimír Machajdík.

3 obvinení, ďalších preverujú

Levickí kriminalisti ale začali túto skupinu ľudí preverovať. Podozriví mali poberať invalidné dôchodky už niekoľko rokov, pri čom každá osoba mala za ten čas od poisťovne prijať okolo 14 tisíc eur. Zatiaľ levickí vyšetrovatelia obvinili tri osoby. "V súvislosti s týmto prípadom sú preverované aj ďalšie osoby," informuje hovorkyňa KR PZ v Nitre Božena Bruchterová.

Prešetrovanie začala aj Sociálna poisťovňa. V niektorých prípadoch bude teraz podozrivých kontrolovať súdny znalec. Ak ten mentálnu retardáciu nepotvrdí, vyplácanie dôchodkov im bude zastavené. "Úzko spolupracujeme s políciou a niektoré preverovania robíme na základe informácii z polície a niektoré z vlastnej iniciatívy," osvetľuje situáciu hovorkyňa Sociálnej poisťovne Jana Ďuriačová.

Hrozí im 3 až 10 rokov

Na podozrivé invalidné dôchodky sme sa chceli spýtať aj ľudí, ktorým mali byť dávky vyplácané. Na adresách kde bývajú, nám ale povedali, že o žiadnych podozrivých dôchodkoch nevedia. "Ja neviem, ja nedostávam, ja dostávam sociálnu," hovorí jedna z obyvateliek. Ďalší z mužov dodáva: "Tu vám nepodá nikto také informácie."

Niektorí obyvatelia sa už údajne invalidných dôchodkov dobrovoľne vzdali. Podozrivým hrozí v tomto prípade obvinenie zo zločinu subvenčného podvodu. "Za ktorý hrozí zo zákona trest odňatia slobody na 3 až 10 rokov," vraví Božene Bruchterová, hovorkyňa KR PZ v Nitre.

Plavé_Vozokany_tabuľa

TV JOJ

Súvisiace články

Najčítanejšie správy