Oblačno
14°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Slovensko stokou Európy. Potraviny precestujú tisíce kilometrov
Zdielať na

Slovensko stokou Európy. Potraviny precestujú tisíce kilometrov

Trápenie zvierat, znehodnocovanie jedla a ničenie životného prostredia. To je každodenná realita na našich cestách. Dôvodom je nezmyselné prevážanie rovnakých potravín z krajiny do krajiny. Preplnené kamióny tak na prvý pohľad zbytočne brázdia európske cesty.

Vyvezie, dovezie...

Dôvodom je najmä globalizácia a politika nadnárodných obchodných reťazcov. Tie presúvajú potraviny z krajiny do krajiny z rôznych dôvodov."V rámci záujmu rozšírenia tovarového spektra na trhu dovážajú tovary, ktoré dopĺňajú ponuku v obchodoch," Ľubomír Drahovský, spotrebiteľský analytik.

"Tovar vyrobený na Slovensku sa vyvezie do Česka a v rámci medzinárodného obchodu sa vráti na náš trh," dodáva analytik. Vo väčšine prípadov je však na prvom mieste cena. Niet divu, že potom môže nastať aj takáto situácia.

Dovážame najviac

Čo už na tom, že takéto presúvanie nie je veľmi šetrné k zvieratám, spália sa pri nej hektolitre nafty, no má aj vedľajšie vplyvy. "Nielen, čo sa týka klimatických zmien, ale aj znečistenia ovzdušia a používania postrekov," vysvetľuje hovorkyňa Greenpeace Lucia Szabová.

Jedným z výsledkov takéhoto putovania je likvidácia domácej poľnohospodárskej produkcie. "Viac ako polovica potravín ponúkaných na domácom trhu pochádza z dovozu, a to je také vysoké číslo. Také nemajú žiadne okolité krajiny,“ informuje Stanislav Nemec, hovorca Slovenskej poľnohospodárskej a potravinárskej komory.

Patríme k potravinovým stokám

Výsledkom takéhoto putovania je fakt, že Slovensko patrí medzi potravinové stoky Európy. "Často ide o tovar, ktorý klienti na západe nechcú kúpiť a preto nachádza uplatnenie na východných trhoch,“ dodáva Stanislav Nemec. Deje sa tak aj preto, že najmä sociálne slabší spotrebiteľ stále uprednostňuje cenu pred kvalitou.

"Keď by som to vulgárne povedal, je ochotný jesť menšiu kvalitu, ale za prijateľnú cenu,“ uzavrel analytik Ľubomír Drahovský.

TV JOJ

Súvisiace články