Zatiahnuté
Bratislava
Vojtech
23.4.2024
Bývanie na cestách po svete zadarmo? Žiadny problém!
Zdielať na

Bývanie na cestách po svete zadarmo? Žiadny problém!

Viete si predstaviť, že by ste na celom svete mali ubytovanie zadarmo? Dá sa to! - stačí iba dať "do pľacu" to svoje. Ak vám nerobí problém z času na čas nechať u seba doma prespať iných dobrodruhov, o bohaté zážitky vraj máte postarané.

Do projektu o bezplatnom ubytovaní sa už zapojili ľudia z viac ako dvesto krajín z celého sveta. Princíp je jednoduchý, stačí si len vyhľadať miesto, kam chcete ísť a v danej lokalite osloviť registrovaných ľudí s tým, či môžete u nich prespať.

Vyskúšal si to aj grécky študent

Takto to napríklad urobil aj Andreas pôvodom z Grécka. Na Slovensko prišiel študovať medicínu a na nejaký čas potreboval ubytovanie. Zo začiatku preto využil túto službu, no a neskôr už sám začal ponúkať ubytovanie. "Pred pár dňami ku mne prišlo dievča z Turecka a aj jeden párik z Litvy. S nimi to bolo zaujímavé, pretože domov chodili neskoro večer, často pripití a stále sa chceli rozprávať," povedal Andreas.

Základným motívom pre využívanie tejto služby je zníženie nákladov na cestovanie. Napríklad študenti tak dostanú veľa muziky za málo peňazí. "Študenti, ktorých ubytovávam sú dobrí ľudia. Neviem si veľmi predstaviť, že by ku mne prišiel 60-ročný muž. Pri študentoch si viete overiť odkiaľ sú, kde študujú, je to najbezpečnejšie," uviedol Andreas.

Niektorí hľadajú priateľov

Sú však aj dobrodruhovia, ktorí necestujú, ale sú radi, ak k ním niekto príde bývať. Napríklad Dušan Kollár už niekoľko rokov ponúka ubytovanie pre cestovateľov z rôznych krajín. "Poľsko, Brazília, Švédsko, Nórsko, Česko tiež tu boli.. z Košíc dokonca prišli," spomína s úsmevom.

Strach z neznámych nemá, rád totiž spoznáva nových ľudí a odlišné kultúry. "Tým, že prídu z inej kultúry, tak napíšu do toho requestu, že dobre varíme, tak ti navaríme niečo za to, že si nás ubytoval napríklad," skonštatoval Dušan Kollár.

"Prespávanie" najviac využívajú mladí

Najčastejšie týmto spôsobom cestujú študenti, ktorí chcú spoznávať iné krajiny. Aj podľa štatistík je typickým užívateľom anglicky hovoriaci cestovateľ vo veku od 18 do 29 rokov.

ISIFA

Súvisiace články