Zatiahnuté
11°
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Vlakové retro lístky? V národnom archíve
Zdielať na

Vlakové retro lístky? V národnom archíve

Pamätáte si ešte na tie malé kartónové lístky, ktoré sa pred niekoľkými rokmi používali vo vlakoch? Už len dotyk s nimi a ich charakteristická vôňa spôsobili v cestujúcom taký slávnostný cestovateľský pocit. Dnes už pri kúpe lístka nič také nezažijeme. No ak si ten pocit chcete pripomenúť aspoň na chvíľu, teraz máte jedinečnú možnosť! Ešte stále ich majú uchované v Slovenskom národnom archíve.

Ešte v 90tych rokoch vám teta v pokladni podala do ruky malý kartónový lístoček. Bola v ňom akoby časť histórie. A najmä sa všade zmestil a netrhal sa. "Asi tí ľudia mali viac zdravého rozumu, že netlačili prázdny papier. Tie lístky boli menšie a praktickejšie," tvrdí riaditeľ Slovenského národného archívu Radoslav Ragáč.

Najstarší je z roku 1875

A pritom na nich boli presne tie isté informácie ako na tých, ktoré používame dnes. A mali v sebe ešte niečo, čo sa dá opísať jedným slovom. "Romantika," tvrdí riaditeľ. Najstarší lístok, aký na tejto výstave ohľadom Železníc v archívnym materiáloch v Slovenskom národnom archíve uvidíte, je z roku 1875.

"Je to vlastne voľný lístok prvej triedy na Považskú železnicu pre jedného z jej akcionárov," vysvetľuje pán Ragáč.

Najväčšie vlakové nehody

Všetky tieto lístky sa zachovali veľmi jednoduchým spôsobom. "Kolegyne to našli pri skartáciách v účtárňach v likvidovaných cestovných príkazoch," hovorí riaditeľ.

Okrem cestovných lístkov však na výstave nájdete aj historické fotografie staníc, ako sa ľudia vo vlakoch tlačili tak isto ako aj dnes, ale aj niektoré najväčšie vlakové nehody a aj projekt výstavby lanovky na Lomnický štít. A na svoje si prídu aj modelári.

tv joj

Súvisiace články