Jasno
10°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Bývanie v oblakoch. Navštívte najvyššiu budovu sveta
Zdielať na

Bývanie v oblakoch. Navštívte najvyššiu budovu sveta

V Dubaji opäť dokázali, že za peniaze si môžete dovoliť prekročiť aj fyzikálne zákony. Dôkazom je najvyššia budova sveta, ktorá prekonala hneď niekoľko svetových rekordov. Štáb JOJky vyliezol az na jej vrchol.

Má 828 metrov, 160 poschodí a na svete nemá konkurenciu! Sklami z jej fasády by ste pokryli sedemnásť futbalových ihrísk a v parku pod ňou pravidelne tancuje voda. Nebyť finančnej pomoci zo susedného emirátu, vyše eur stojacu vežu Burj Khalifa by zrejme nikdy nedokončili. "V šesťdesiatych rokoch tu objavili ropu, následne mohli začať zo zarobených peňazí budovať infraštruktúru mesta. Dnes však ropa vyschla a zdroje sa míňajú," tvrdí sprievodca Mahdi.

Skvost plný zážitkov

Burj Khalifa je napriek tomu skvostom, plným zážitkov. Stačí sa vyviezť na vyhliadkovú plošinu výťahom, ktorý jazdí rýchlosťou 64 km za hodinu. Pohľad, ktorý sa vám naskytne, stojí za to. Nemyslite si však, že bez čierneho zlata sa Dubaj vráti späť do stredoveku. Novou zlatou baňou sa stal cestovný ruch.

Stavia sa ako o preteky

"Dubaj je mesto, v ktorom to žije. Stále sú tu výstavy, kongresy, dokonca sme v susednom emiráte mali Formulu jeden. Takže o nevyužité kapacity strach nemáme,“ povedala manažérka hotelaMagali Cassin. 

Aj preto sa v meste stavia ako o preteky, čím vyššie, tým lepšie. Lenže, ak ide o cenu, Burj Khalifa nie je zďaleka najdrahšou budovou v Dubaji. VF Dubaji sa naučili meniť sny na skutočnosť. Dôkazom je fakt, že v štvrti Marina za 15 rokov vyrástlo dvesto takých mrakodrapov.

Kým pred tridsiatimi rokmi bola na tomto mieste púšť, dnes takmer nemáte kam stúpiť. Keď to pôjde s rozmachom Dubaja takto ďalej, ropa a peniaze by nemuseli byť pre tamojších obyvateľov najväčší problém.

ISIFA

Súvisiace články