Polojasno
12°
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Existuje 237 dôvodov, prečo mať sex!
Zdielať na

Existuje 237 dôvodov, prečo mať sex!

Ľudia sexujú predovšetkým z troch hlavných dôvodov - z lásky, pre potešenie a pre plodenie detí. Podľa sexuológov z Chicaga je tých dôvodov, prečo sa ľudia milujú, v skutočnosti až 237.

Dnešné sexuálne chovanie má rôzne významy. Psychologické, sociálne, kultúrne, a dokonca náboženské. ,,Človek ja na sex naprogramovaný. Opýtať sa človeka, prečo má sex, je ako opýtať sa ho, prečo je. Naše mozgy sú stvorené tak, aby nás k sexu motivovali," tvrdí docent sexuálnej psychológie Richard A. Caroll z Northwestern University. 

Sex aj za odplatu

Všeobecne potom vedci motívy k sexu kategorizujú do štyroch skupín. Na univerzite v texaskom Austine zistili, že existujú dôvody fyzické, emocionálne, dôvody z neistoty a cieľové dôvody. Medzi fyzické patrí potešenie, úľava od stresu, cvičenie, sexuálna zvedavosť a silná príťažlivosť k druhému. 

Medzi cieľové dôvody patrí plodenie detí, zlepšenie sociálneho statusu (popularita, či pracovný vzostup) a odplata.

Emocionálnymi dôvodmi sú láska, záväzok a vďačnosť. Medzi dôvody z neistoty patrí snaha zvýšiť si sebavedomie, udržať si partnera, ktorý hľadá sex inde, alebo pocit povinnosti a tlaku.

Muži sexujú hlavne kvôli potešeniu

Muži sa milujú kvôli potešeniu a viac než ženy, ktoré z neho síce môžu mať potešenie, ale viac než muži túžia po aspektoch sexu podporujúceho vzťah. Chlapi sú totiž "telo-centrickí" a zaujímajú sa o pocity vlastného tela. Ženy sa skôr sústredia na osobnosť a emócie, ktoré sex produkuje.

Tak, ako existuje mnoho dôvodov, prečo praktizovať sex, existuje aj veľa polôh, miest a spôsobov. Jeden z nich, je orálny sex. Až štyria z piatich opýtaných párov, naň nedajú ani len dopustiť. Reportáž nie je vhodná pre maloletých divákov. 

Súvisiace články