Zatiahnuté
13°
Bratislava
Gizela
17.5.2024
NÓRSKO NA VLASTNEJ KOŽI: Ľadový hotel aj krabie safari
Zdielať na

NÓRSKO NA VLASTNEJ KOŽI: Ľadový hotel aj krabie safari

Štáb televízie JOJ vycestoval do Nórska, kde zmapoval tamojší medzinárodný kultúrny festival. Barents Spektakel sa konal meste Kirkenes. Pozrite sa, ako to tam vyzeralo.

Kirkenes sa nachádza v severovýchodnej časti Nórska a leží asi 240 km severne od Severného polárneho kruhu. Milovníci turistiky si tu istotne prídu na svoje. V okolí sa totiž nachádzajú krásne údolia, jazerá a pochopiteľne obľúbené fjordy. Tie lákajú nielen v zime, ale hlavne v lete. 

Festival bol veľkým zážitkom. "Objavili sme skvelé kapely. Nórska hudba je skutočne pestrá, pútavá a na vysokej kvalitatívnej úrovni. Oslovili nás hudobníci z kapiel Forza, Kaizers Orchestra, či Tôg. Mali sme možnosť ochutnať aj niečo z ruskej hudobnej kuchyne - na festival pricestovali Tesla boy, či v Rusku veľmi obľúbená skupina Mumiy Troll," hovorí Adriana.

Koncerty sa konali nie len v hoteloch, či halách, ale aj vonku pod holým nebom. A podľa slov reportérky Adriany Mikundovej sa to v tej zime dalo vydržať úplne bez problémov, pretože tam bolo teplejšie ako u nás. Prekvapilo ju, že do podujatí festivalu sa zapáji aj študenti tamojších škôl. Tvrdí, že Nóri si zimu vedia naozaj vychutnať. 

Ľadový hotel

Náš štáb navštívil aj veľkú atrakciu, ktorá sa v meste nachádza a funguje každoročne od roku 2006. Ľadový hotel, ktorý postavili z 15 ton ľadu a snehu má čo ponúknuť. Sú v ňom "príjemné" štyri stupne pod nulou a vyhľadávajú ho na prespatie turisti z celého sveta.

Má dvadsať spálni a každá je vyzdobená iným motívom. Zaujímavosťou je, že ľad na jeho výrobu vysekávajú z blízkeho zamrznutého jazera. V spálňach ľadového hotela sa spí na ľadových posteliach, v spacákoch a spodnej bielizni.

Krabie safari

Veľkým zážitkom bolo aj tzv. krabie safari. Na snežných skútroch našich novinárov previezli po zamrznutom mori až k vysekanému otvoru v tvare štvorca. V ňom bola umiestnená sieť, do ktorej rybári chytajú krabov. Veľkým lákadlom týchto zvierat sú bežne dostupné konzervované mačacie a psie krmivá.

A ako taký krab chutí? Údajne vynikajúco. Predsa len je to drahá a vyhľadávaná špecialita. Ako sme sa na dočítali z rôznych zdrojov, kilogram tohto mäsa sa predáva za viac ako 70 eur za kilogram. A práve preto je výlov týchto zvierat prísne regulovaný.

ISIFA

Súvisiace články