Zatiahnuté
15°
Bratislava
Lesana
5.5.2024
Známemu americkému producentovi zrušili verdikt zo sexuálnych zločinov
Zdielať na

Známemu americkému producentovi zrušili verdikt zo sexuálnych zločinov

Zdroj: TASR

NEW YORK / Najvyšší súd amerického štátu New York zrušil rozsudok hollywoodskemu producentovi Harveymu Weinsteinovi z roku 2020, v ktorom ho uznali za vinného zo sexuálnych trestných činov. Muž sa spája so začiatkom hnutia #MeToo

Súd nariadil v prípade nový proces. Sudcovia v rozhodnutí o Weinsteinovom odvolaní konštatovali, že priebeh pôvodného súdneho konania poznačili procesné chyby. Patrilo k nim pripustenie výpovede žien o skutkoch, ktorých sa netýkala žaloba. 

Weinstein ostáva vo väzení

Weinsteina (72) uznal súd v New Yorku vo februári 2020 zo znásilnenia a sexuálneho útoku, za čo mu udelil trest 23 rokov väzenia. Následne ho za znásilnenie ženy v Beverly Hills odsúdil na 16 rokov odňatia slobody aj súd v Los Angeles. Tento rozsudok je stále právoplatný, preto Weinstein zostane vo väzení.

Producent vinu poprel

Obvinenia desiatok žien voči Oscarom ocenenému producentovi sa začali objavovať v roku 2017 a významnou mierou prispeli k vzniku hnutia známeho ako #MeToo. Weinstein trvá na svojej nevine. "Dnešným rozhodnutím tento súd pokračuje v marení postupného pokroku, za ktorý obete sexuálneho násilia bojujú v našom systéme trestného súdnictva," napísal jeden zo sudcov, ktorí so štvrtkovým rozhodnutím nesúhlasili.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy