Polojasno
24°
Bratislava
Florián
4.5.2024
Európa chce počítačom meniť budúcnosť
Zdielať na

Európa chce počítačom meniť budúcnosť

Zdroj: flickr.com/ilustračné

"Living Earth Simulator" je jeden z najzložitejších počítačových projektov. Vedci sa totiž rozhodli, že vytvoria počítač nasýtený dátami o našej planéte a celej spoločnosti, na základe ktorých bude simulovať svet aj čo sa v ňom práve deje. No nielen to. Bude vedieť predpovedať udalosti ako kríza, vojny či šírenie chorôb a ponúkne možnosti, ako im predísť.

LES (Living Earth Simulator) má byť zaplnený dátami o ľudskej činnosti ako aj činnosti prírodných síl. Zároveň má tieto dáta prijímať v reálnom čase - z miliónov vonkajších zdrojov ako finančné trhy, lekárske záznamy, médiá. Tieto dáta si má systém ukladať spolu s ich popismi a vysvetleniami, aby ich počítač pochopil.

A tu sa podľa časopisu Technology Review nachádza prvý z problémov. Fungovanie spoločnosti a ekonomiky, v ktorej žijeme, je obtiažne už len pre samotného človeka.

Napokon má byť vytvorený mechanizmus, ktorý by s využitím týchto dát vytvoril model kopírujúci presne to, čo sa práve na Zemi odohráva. Takýto počítač by tak mal byť schopný napríklad predpovedať pandémie, blížiacu sa ekonomickú krízu či identifikovať metódy pre boj so zmenami klímy. Helbing svoj model nazval tiež "modelom reality".

Najčítanejšie správy