Oblačno
25°
Bratislava
Florián
4.5.2024
G20 v spoločnom boji proti prírodným katastrofám
Zdielať na

G20 v spoločnom boji proti prírodným katastrofám

Zdroj: TASR

Medvedev predložil návrh na vytvorenie tzv. fondu globálneho znečistenia.

Lídri G20 sa v Kanade zhodli na potrebe intenzívnejšej výmeny informácií v súvislosti s bezpečnostnými opatreniami zameranými k odvráteniu podobných hrozieb v budúcnosti, informovala agentúra DPA s odvolaním sa na deklaráciu prijatú v závere torontského summitu, na ktorom sa zúčastnilo viacero vrcholných predstaviteľov svetovej politiky, medzi inými americký prezident Barack Obama, prvý muž Ruska Dmitrij Medvedev či nemecká kancelárka Angela Merkelová.

Ako ďalej vyplynulo z ich spoločného vyhlásenia, britský ropný gigant BP, ktorý je za ropnú škvrnu priamo zodpovedný, musí úplne upevniť uzáver na zariadení, ktorým uniknutú ropu odčerpáva z miesta, kde v apríli došlo k výbuchu a následnému úniku ropy do mora.

Spojené štáty v snahe čo najúčinnejšie bojovať s ropnou škvrnou hľadali pomoc aj v iných krajinách sveta. Na práve ukončenom summite G20 prezident Obama zopakoval, že škvrna predstavuje najväčšiu environmentálnu pohromu v histórii Spojených štátov.

V tejto súvislosti ruský prezident Medvedev vyhlásil, že bude treba zvážiť povinnosť ropných spoločností odvádzať časť svojich príjmov do fondu, ktorý by v prípade potreby finančne vykrýval práce spojené s odstraňovaním následkov takých nešťastí, aké postihlo vody Mexického zálivu.

Medvedev v Toronte preto zároveň predložil návrh na vytvorenie tzv. fondu globálneho znečistenia. Po summite uviedol, že lídri G20 sa už obrátili odborníkov s požiadavkou, aby s touto myšlienkou pracovali.

Najčítanejšie správy