Skoro jasno
22°
Bratislava
Viola
18.5.2024
Karikatúra Mohameda rozhnevala moslimov
Zdielať na
Zahraničie

Karikatúra Mohameda rozhnevala moslimov

Zdroj: mg.co.za

Denník Mail & Guardian zverejnil kresbu Zapira

To rozhnevalo moslimov a vyvolalo strach z odvetných útokov počas budúcomesačných Majstrovstiev sveta vo futbale. V JAR sa budú od 11. júna konať mesiac trvajúce majstrovstvá a polícia sa zaviazala, že ochráni 300.000 očakávaných zahraničných turistov aj zúčastňujúce sa futbalová mužstvá.

Denník Mail & Guardian zverejnil kresbu od popredného juhoafrického karikaturistu Zapira po tom, čo súd v noci nadnes zamietol pokus organizácií na ochranu práv moslimov zabrániť denníku vo zverejnení karikatúry.

Karikatúra znázorňuje proroka na gauči u psychológa, ako mu hovorí, že jeho prívrženci nemajú zmysel pre humor. Moslimovia pokladajú akékoľvek znázorňovanie zakladateľa islamu za urážku. Dánsky denník v roku 2005 zverejnil karikatúry Mohameda, ktoré boli následne publikované aj v médiách inde na svete. Vyvolalo to násilné protesty, pri ktorých zahynuli desiatky ľudí.

"Denník Mail & Guardian musí chápať, že uraziť juhoafrickú moslimskú komunitu znamená uraziť medzinárodnú moslimskú komunitu," vyhlásil Ihsaan Hendricks, predseda juhoafrickej Moslimskej súdnej rady (MJC).

Približne 80 percent z 50-miliónovej juhoafrickej populácie tvoria kresťania a 1,5 percenta sú moslimovia. Tí sú dobre začlenení do juhoafrickej spoločnosti a dochádza v nej iba k nepatrnému extrémistickému násiliu.

Zdielať na

Najčítanejšie správy