Jasno
22°
Bratislava
Viola
18.5.2024
Grécko zachvátil ďalší štrajk
Zdielať na
Zahraničie

Grécko zachvátil ďalší štrajk

Zdroj: SITA

Dôvodom protestov sú opäť radikálne úsporné opatrenia

Lode dnes zostali v prístavoch zakotvené. Autobusy, vlaky a aténske metro vypovedali prevádzku a zatvorených zostalo aj množstvo bánk. Zavreté sú školy a verejné nemocnice pracujú s núdzovým počtom personálu.

Demonštranti protestujú proti tvrdým opatreniam, ktoré zaviedla zadlžená vláda. V hlavnom meste Atény sa plánujú aj dva protestné pochody a polícia posilnila svoje hliadky v obavách pred vlnou násilia. Počas uplynulého generálneho štrajku v Grécku 5. mája zahynuli traja ľudia vrátane tehotnej ženy, keď demonštranti podpálili budovu banky.

Menšie nepokoje a vandalizmus sú časté počas demonštrácií v Grécku, zriedka sa však stáva, že dôjde k zraneniam. Tri úmrtia spôsobili v krajine rozsiahly šok a odsúdenie.

Dnešný štrajk je už štvrtým, ku ktorému došlo v priebehu tohto roka v Grécku a zasiahol všetkých verejných i mnoho súkromných zamestnancov. Neplatí to však o väčšine letov, pretože leteckí kontrolóri zostali v službe. Uzatvorili iba niektoré menšie regionálne letiská a grécka spoločnosť Olympic Air oznámila, že zrušila 30 domácich letov.

Protesty prišli až do Bruselu

Zo solidarity s Gréckom sa dnes krátko po popoludní začne demonštrácia aj v Bruseli, ktorá je namierená proti inštitúciám EÚ, Medzinárodnému menovému fondu a globálnym finančným inštitúciám.

Pod akciu sa podpísali ľavicové strany - Strana pracujúcich Belgicka a Ľavicový front -, odborárske organizácie, rôzne mimovládne organizácie - Attac Bruxelles, Nadácia Rosy Luxemburgovej - i dvaja grécki europoslanci.

Heslami prejavenia nesúhlasu sú "Ruky preč od sociálnych a zamestnaneckých práv", "Nechajte banky, aby zaplatili za krízu" či "Program MMF a EÚ nie je jedinou cestou! Je to cesta k sociálnej katastrofe!".

"Krízu zapríčinili korporácie bánk a špekulatívne fondy, a nie grécki dôchodcovia, ani portugalské zdravotné sestry či španielski študenti. EÚ a MMF sa postavili na stranu bankárov, ktorí aj po multimiliónových bonusoch stále chcú aj naďalej zisky. Chceme im pripomenúť, že Európa patrí pracujúcim, a nie bankárom, špekulantom a darebákom," píše sa medzi inými v oficiálnom vyhlásení organizátorov.

Zdielať na

Najčítanejšie správy