Jasno
22°
Bratislava
Viola
18.5.2024
Povodne ohrozujú poľské voľby
Zdielať na
Zahraničie

Povodne ohrozujú poľské voľby

Zdroj: TASR

Premiér však odmietol úvahy o ich zrušení či preložení

Ak by sa podľa poľskej ústavy kabinet premiéra Donalda Tuska v reakcii na evakuáciu niekoľkých tisíc ľudí z postihnutých oblastí rozhodol pristúpiť k vyhláseniu výnimočného stavu, počas tejto doby sa nesmú konať žiadne voľby. Najskôr by sa tak mohlo stať až 90 dní po odvolaní výnimočného stavu. Tieto úvahy však včera Tusk odmietol a hlasovanie by sa podľa jeho názoru malo uskutočniť podľa plánu, teda 20. júna.

Povodne, ktoré po prudkých a intenzívnych dažďoch Poľsko zasiahli, si vyžiadali v stredu už šiestu obeť. Na mnohých miestach museli záchranári pred záplavami do bezpečia evakuovať tisíce ľudí, vysoká voda zaplavila Krakov a ohrozuje múzeum holokaustu v bývalom koncentračnom tábore Osvienčim-Brzezinka.

Výdatné, niekoľko dní trvajúce dažde komplikujú situáciu najmä na juhu Poľska. Rieky Odra, Olza a Visla sa vyliali zo svojich brehov. Očakáva sa navyše zhoršenie situácie, pretože dážď má podľa meteorológov pretrvávať aj naďalej. V mnohých mestách vyhlásili školy ohrozované vodou povodňové prázdniny

Zdielať na

Najčítanejšie správy