Skoro jasno
14°
Bratislava
Lesana
5.5.2024
V čase vypuknutia prasacej chrípky mal svet veľké šťastie
Zdielať na

V čase vypuknutia prasacej chrípky mal svet veľké šťastie

Zdroj: TASR

V priebehu vlaňajšej pandémie vírus našťastie nemutoval na oveľa nebezpečnejšiu formu a nevyvinula sa v ňom odolnosť na lieky.

"Občas sa stáva, že má ľudstvo veľké šťastie - ako vlani pri ochoreniach spôsobovaných vírusom H1N1 chrípky typu A," povedala Margaret Čchan v rámci zasadnutia WHO vo švajčiarskej Ženeve.

V priebehu vlaňajšej pandémie vírus H1N1 našťastie nemutoval na oveľa nebezpečnejšiu formu a nevyvinula sa v ňom odolnosť na lieky.

Expertná komisia Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO) posudzuje v súčasnosti situáciu v súvislosti s chrípkovým vírusom H1N1, aby rozhodla, či sa skončila pandémia tzv. prasacej chrípky.

Nezávislá komisia čaká s vydaním svojho odporúčania na začiatok zimy na južnej pologuli. Znamená to, že 15 členov komisie sa pravdepodobne stretne koncom mája alebo začiatkom júna.

Stanovisko WHO k tomu, či ochorenie spôsobované vírusom H1N1 chrípky typu A naďalej predstavuje pandémiu, je určujúce pre to, ako bude ďalej postupovať 193 členských krajín tejto organizácie OSN.

WHO sa stala terčom kritiky, že zveličila hrozbu epidémie prasacej chrípky, ktorú vyhlásila za úplnú pandémiu v júni 2009.

Dosiaľ to vyzerá, že pandémia bola menej vážna než predošlé dve chrípkové pandémie v rokoch 1957 a 1968, pri ktorých zahynuli v prvom prípade približne dva milióny a v druhom milión ľudí. Väčšina nakazených mala len mierne príznaky.

Počet potvrdených úmrtí na prasaciu chrípku od začiatku jej šírenia v apríli minulého roka dosiahol najmenej 18.000. Skutočná - a zrejme oveľa vyššia - bilancia však bude známa až o niekoľko rokov.

Predseda komisie WHO John Mackenzie minulý mesiac vyhlásil, že súčasná pandémia je rovnako závažná ako dve predošlé a je naďalej hrozbou.

Najčítanejšie správy