Polojasno
22°
Bratislava
Servác
13.5.2024
Novým predsedom parlamentu je Pál Schmitt
Zdielať na
Zahraničie

Novým predsedom parlamentu je Pál Schmitt

Zdroj: TASR/Ivan Sekretarev

Sedemnásť zákonodarcov hlasovalo proti takémuto rozhodnutiu

Rodáka z Budapešti, ktorého na túto ústavnú funkciu nominoval víťazný blok Maďarský občiansky zväz-Fidesz a Kresťanskodemokratická ľudová strana (KDNP), podporilo pri voľbe 353 poslancov. Ďalších 17 zákonodarcov hlasovalo proti.     

Člen dvoch víťazných maďarských družstiev v tímovej súťaži v šerme fleuretom z OH v Mexiku 1968 a Mníchove 1972, dosiahol svoj životný individuálny športový úspech triumfom v Svetovom pohári 1971.     

Už relatívne krátko po skončení aktívnej športovej kariéry sa Pál Schmitt stal v roku 1983 generálnym tajomníkom a o šesť rokov neskôr prezidentom Maďarského olympijského výboru, ktorému šéfuje aj v súčasnosti. Od roku 1983 bol členom Medzinárodného olympijského výboru (MOV), od roku 1995 jeho podpredsedom, v roku 2001 neúspešne kandidoval na najvyšší post v MOV.     

V roku 2002 kandidoval ako nezávislý na post primátora Budapešti, avšak v súboji s Gáborom Demszkym neuspel. O rok neskôr vstúpil do Maďarského občianskeho zväzu-Fidesz a ešte v tom istom roku sa stal jedným z jeho podpredsedov. Od roku 2004 je europoslancom tejto strany a od roku 2009 jedným z podpredsedov Európskej ľudovej strany.     

Po triumfe Maďarského občianskeho zväzu-Fidesz v nedávnych voľbách oznámil, že sa z Európskeho parlamentu vráti na domácu politickú scénu.     

Podpredsedami maďarského parlamentu sa po dnešnej voľbe stali Sándor Lezsák a István Jakab (obaja Fidesz), János Latorcai (KDNP), István Ujhelyi (Maďarská socialistická strana, MSZP) a Zoltán Balczó (Hnutie za lepšie Maďarsko-Jobbik).

Zdielať na

Najčítanejšie správy