Zatiahnuté
13°
Bratislava
Ingrida
8.5.2024
Španielsko a Portugalsko zatvárajú letiská
Zdielať na

Španielsko a Portugalsko zatvárajú letiská

Zdroj: TASR

Sopečný popol naďalej smeruje juhovýchodným smerom k európskej pevnine.

Popol naďalej smeruje juhovýchodným smerom k európskej pevnine. Ako dnes oznámil Meteorologický inštitút v Reykjavíku, od pondelka popoludnia sa mierne zintenzívnili explózie v kráteri vulkánu Eyjafjallajökull. Viedlo to k výraznejšej tvorbe vulkanického mraku, ktorý dosiahol v atmosfére výšku piatich až šiestich kilometrov.

V Španielsku dnes opäť zrušili niektoré lety a zatvorili sedem letísk. Postihlo to najmä Kanárske ostrovy a juh krajiny. Uzavreté sú letiská na ostrovoch Tenerife, La Palma a La Gomera. Dočasne je prerušená prevádzka aj na letiskách v Seville, Jereze a Badajoze.

V platnosti je uzávierka španielskeho vzdušného priestoru vo výške od 6100-10.700 metrov. Povolené sú len lety pod touto hladinou. Kapacita vzdušného priestoru sa tak znížila o 25 percent. V Madride mohlo pristáť namiesto 46 iba 38 lietadiel za hodinu.

Obmedzenia dnes postihli aj juh Portugalska a portugalské ostrovy v Atlantickom oceáne. Podľa leteckého úradu NAV sú uzatvorené letiská v meste Faro a na ostrove Madeira. Medzinárodné letiská v Lisabone a Porte fungujú normálne.

Najnovšie informácie hovoria o piatich zavretých letiskách v Marocku vrátane letiska v Casablance. Opatrenie platí do dnešného popoludnia, aby sa zaručila maximálna bezpečnosť pre pasažierov.

Najčítanejšie správy