Zatiahnuté
13°
Bratislava
Roland
9.5.2024
V Hamburgu a Berlíne došlo k zrážkam s políciou
Zdielať na

V Hamburgu a Berlíne došlo k zrážkam s políciou

Nemecká ultrapravica opäť vystrájala

Násilnosti, vrátane zrážok medzi ľavičiarmi a pravičiarmi, útoky anarchistov kameňmi a fľašami na policajtov a rozbíjanie výkladov obchodov a bánk sú v Berlíne a Hamburgu každoročným prvomájovým rituálom už vyše dve desaťročia.

V Berlíne sa násilnosti začali po odpoludňajších sprievodoch asi 10.000 ľavičiarov a anarchistov. Polícia zakročila razantnejšie ako v minulých rokoch a útočníkov ihneď zatýkala. Po niekoľkých hodinách zrážok boli ulice o polnoci už pokojnejšie.

V Hamburgu došlo k nepokojom po sprievode asi 1500 ľavicových radikálov a pokračovali až do prvých hodín dnešného dňa. Polícia priznala, že sa násilnosti rozšírili do rezidenčnej štvrti centrálnej časti mesta. Vandali poškodili niekoľko bánk, prevracali zaparkované autá a stavali barikády, ktoré potom podpálili. Podľa polície bolo zranených 18 ľudí.

Tisíce ľavičiarov zabránilo v sobotu pochodu asi 600 neonacistov Berlínom. Polícia sa najskôr pokúšala uvoľniť povolenému pochodu cestu, napokon však snahu vzdala. Neonacisti, zväčša mládež s vyholenými hlavami, tak z plánovaných šiestich kilometrov v mestskej časti Prenzlauer Berg ušli necelý kilometer. Napokon sa rovnakou cestou vrátili a policajti v poriadkovej zbroji ich odprevadili na železničné stanice, kde sa anarchisti rozptýlili.

Asi 300 iných ultrapravičiarov, medzi ktorými boli podľa tlačovej agentúry DPA aj neonacisti z Česka, Talianska a Španielska, sa pokúsilo usporiadať nepovolené zhromaždenie v inej časti Berlína. Polícia dočasne 200 z nich zadržala a zabránila im v tom.

Ľavičiari, ktorých sa podľa ich vyjadrenia zišlo asi 10.000, zabránili anarchistickému pochodu tradičnou taktikou fyzickej blokácie cesty. Medzi ľuďmi, ktorých polícia prinútila uvoľniť cestu, bol aj 66-ročný podpredseda parlamentu, sociálny demokrat Wolfgang Thierse.

Nemecká ultrapravica sa v snahe prezentovať sa ako hlas pracujúcich pravidelne pokúša o manifestačné pochody na 1. mája, Sviatok pracujúcich. Ľavica a nemecké odbory si sviatok pripomínajú vlastnými zhromaždenia.

Najčítanejšie správy