Skoro jasno
20°
Bratislava
Viola
18.5.2024
Koľko bude Európu stáť výbuch sopky na Islande?
Zdielať na

Koľko bude Európu stáť výbuch sopky na Islande?

Zdroj: SITA

Uzavretie vzdušného priestoru viacerých krajín vyvolalo chaos, aký Európa nezažila od teroristických útokov v USA z 11. septembra 2001.

Popol zo sopky totiž úplne ochromil leteckú dopravu v Európe. Väčšina krajín v obave z možnej havárie lietadiel, uzavrela svoj vzdušný priestor. To vyvolalo chaos, aký Európa nezažila od teroristických útokov v USA z 11. septembra 2001.

Barroso preto požiadal eurokomisára pre dopravu Siima Kallasa, aby sa stal predsedom krízového výboru. Jej úlohou je odhadnúť škody, ktoré spôsobil mrak popola ekonomike, najmä turistickému priemyslu a leteckej doprave, a tiež koordinovať reakciu komisie na nepríjemnú situáciu.

O prípadnej štátnej pomoci aerolíniám síce Barroso nehovoril, ale naznačil, že členom výboru bude aj komisár pre hospodársku súťaž Joaquín Almunia i komisár pre hospodárske a menové záležitosti Olli Rehn.

Mrak sopečného popola vážne narušil aj prácu európskych inštitúcií. Niektorí ministri financií EÚ sa napríklad nedostali na rokovania rezortných kolegov, ktoré sa 16. a 17. apríla uskutočnili v Madride. Brusel musel tiež zrušiť schôdzu ministrov poľnohospodárstva naplánovanú na pondelok 19. apríla a zatiaľ ešte nie je isté, či sa na budúci týždeň uskutoční plenárne zasadanie Európskeho parlamentu v Štrasburgu.

Najčítanejšie správy