Oblačno
15°
Bratislava
Lesana
5.5.2024
Prach stále škrtá lety
Zdielať na
Zahraničie

Prach stále škrtá lety

Britské letecké úrady predĺžili zákaz letov v britskom vzdušnom priestore až do ôsmej večer

Dočasné zrušenie obmedzení leteckej dopravy v Škótsku a Severnom Írsku medzitým už odvolali a zákaz je tam znovu v platnosti. Podľa predpovede počasia sa situácia môže dokonca ešte zhoršiť.

V Taliansku budú dnes uzavreté všetky letiská na severe krajiny do 14.00 hod. Na základe predpovedí meteorológov by sa dovtedy mrak popola mal vzdialiť od severných regiónov Talianska.

Popri menej známych letiskách bude minimálne do 14.00 hod. zastavená všetka letecká premávka v Miláne, Turíne, Benátkach a Bologni.

Vzdušný priestor Nemecka tak isto zostáva uzavretý prinajmenšom do 14.00 hod. Podľa hovorkyne nemeckého úradu pre bezpečnosť letovej prevádzky je možné, že zákaz ešte predĺžia. Rozhodnúť sa má dnes dopoludnia.

Problémy sú aj v Belgicku. Vzdušný priestor tam zostane kompletne uzavretý najmenej do soboty do ôsmej večer stredoeurópskeho času. Oznámil to dnes ráno v Bruseli hovorca belgického ministerstva dopravy. Príčinou je oblak sopečného prachu, ktorý do ovzdušia vychrlila islandská sopka, a ktorý ochromil leteckú prepravu nad celým európskym kontinentom.

"Hoci sa oblak nad Belgickom postupne rozptyľuje, zamorenie je naďalej veľmi rozsiahle, od Veľkej Británie až po Rusko. Ak nepríde dážď alebo vietor, pôjde to veľmi, veľmi pomaly," povedal hovorca.

Celý belgický vzdušný priestor je uzatvorený bez prerušenia už od štvrtka od 16.30 poobede.

Zdielať na

Najčítanejšie správy