Oblačno
15°
Bratislava
Lesana
5.5.2024
Do Varšavy previezli telá ôsmich obetí
Zdielať na
Zahraničie

Do Varšavy previezli telá ôsmich obetí

Zdroj: TASR/Tomáš Halász/ilustračné

Na štátnom pohrebe poľského prezidenta sa zajtra nezúčastní Michelle Obamová, vatikánsky kardinál Angelo Sodano či predseda japonského parlamentu

Franciszek Gagor bol náčelníkom hlavného štábu poľských ozbrojených síl od roku 2006 a na brigádneho generála bol povýšený v roku 1997. Zohral veľmi dôležitú rolu pri príprave poľskej armády na vstup do Severoatlantickej aliancie (NATO).   

Pri tragickom incidente v Rusku zahynulo pred týždňom 97 ľudí, vrátane poľského prezidenta Lecha Kaczynského a jeho manželky, ktorých pohreb by sa mal uskutočniť v nedeľu v Krakove.

Na štátnom pohrebe prezidenta Lecha Kaczynského by sa mali zúčastniť štátne delegácie zo 69 krajín planéty, vrátane Slovenska. Ďalších 29 štátov bude mať na obrade zastúpenie v osobách veľvyslancov.    

V Krakove by nemali chýbať ani vedúci predstavitelia medzinárodných subjektov, Organizácie Spojených národov, Severoatlantickej aliancie, Európskej komisie, Európskeho parlamentu, Rady Európy.     

Situácia vo vzdušnom priestore nad Európou, kde leteckú dopravu ochromil mrak sopečného popola z islandského vulkánu, však stále predstavuje istý prvok neistoty.     

Michelle Obamová, prvá dáma USA, zrejme na pohreb s manželom, prezidentom Spojených štátov Barackom Obamom nepocestuje. Biely dom pozorne monitoruje situáciu vo vzdušnom priestore nad Európou a naďalej verí v to, že Air Force One s najmocnejším mužom planéty na palube sa včas dostane do dejiska pietneho aktu. Spojené štáty by mala pri tejto príležitosti zastupovať aj šéfka diplomacie Hillary Clintonová.     

Dekan zboru kardinálov a bývalý dlhoročný vatikánsky štátny tajomník (premiér) kardinál Angelo Sodano odvolal kvôli situácii v leteckej doprave svoju účasť na pietnej rozlúčke vo Varšave. Podľa informácií televízie TVN24 však napokon nepricestuje ani do Krakova. Z rovnakých príčin odvolal svoju účasť na štátnom pohrebe aj predseda hornej komory japonského parlamentu Sacuki Eda.

Zdielať na

Najčítanejšie správy