Jasno
16°
Bratislava
Lesana
5.5.2024
Pochovali prvú obeť spod Smolenska
Zdielať na
Zahraničie

Pochovali prvú obeť spod Smolenska

Zdroj: Isifa.com

Námestník ministra obrany Stanislaw Jerzy Komorowski sa stal prvou obeťou havárie, s ktorou sa rozlúčili blízki

Dejiskom smútočnej sv. omše za zosnulého bola Poľná katedrála poľských ozbrojených síl vo Varšave. Odtiaľ smútočný sprievod zamieril na cintorín Powazki hlavného mesta krajiny.

Absolvent varšavskej univerzity, doktor fyzikálnych vied pracoval na poľskom ministerstve obrany od roku 2007. Predtým bol dlhší čas v službách poľskej diplomacie, popri spomínaných postoch ambasádora riadil aj odbor pre Áziu a pacifickú oblasť, či pôsobil ako viceminister zahraničných vecí.

V rezorte obrany mal na starosti koordináciu prác spojených s účasťou poľských vojakov v medzinárodných misiách, vrátane Afganistanu. Bol jedným z hlavných poľských vyjednávačov pri rokovaniach s USA o umiestnení prvkov amerického protiraketového systému na poľskom území.

Stanislaw Jerzy Komorowski (56) zanechal manželku a troch synov.

Identifikovali už telesné pozostatky 76 obetí havárie spod Smolenska

Vyšetrovacie aktivity na mieste havárie poľského prezidentského špeciálu sa v okolí Smolenska v zásade ukončili, informovala dnes v Moskve vyšetrovacia komisia pri Generálnej prokuratúre Ruskej federácie.

Šéf ruských vyšetrovateľov Alexander Bastrykin o výsledkoch vyšetrovania informoval viceministra vnútra Poľskej republiky Piotra Stachaňczyka, ktorý sa zdržiava v ruskej metropole.

Bastrykin potvrdil, že sa medzičasom podarilo identifikovať telesné pozostatky 76 obetí katastrofy. Práce, cieľom ktorých je objasniť aj identitu ostávajúcich 20 zosnulých, pokračujú. V rámci procesu identifikácie obetí realizovali podľa informácií ruskej strany doteraz 266 expertíz, vrátane genetických.

Hovorca ruskej vyšetrovacej komisie Vladimir Markin informoval, že poľská strana oficiálne požiadala o komplexné vyšetrenie kauzy. To realizujú naši vyšetrovatelia, ubezpečil.

Podľa jeho slov námestník poľského ministra vnútra poďakoval ruskej strane za spoluprácu.

Z Moskvy prišla dnes v podvečerných hodinách aj informácia, že sa tam lúčia s telesnými pozostatkami ďalších šiestich obetí nešťastia, pripravenými na prevoz do vlasti.

Zdielať na

Najčítanejšie správy