Jasno
16°
Bratislava
Bernard
20.5.2024
Bakijev musí ísť pred súd
Zdielať na
Zahraničie

Bakijev musí ísť pred súd

Zdroj: TASR

Dočasná vláda už zatýka Bakijevových členov vlády

Otunbajevová ďalej povedala, že zvrhnutý prezident Kurmanbek Bakijev bude musieť ísť v súvislosti s týmito násilnosťami nevyhnutne pred súd.
"Bakijev nemôže utiecť pred súdnym stíhaním a nemôže sa pred nami skryť na území žiadnej krajiny. Ak ho súd z predpokladaného vážneho deliktu usvedčí, ujde sa mu trest, aký si zaslúži," zdôraznila šéfka dočasnej vlády v televíznom prejave.

Bakijev, ktorý vo štvrtok rezignoval na post prezidenta a ušiel do susedného Kazachstanu, popiera, že 7. apríla dal vojakom rozkaz, aby strieľali na protivládnych demonštrantov útočiacich na vládnu budovu.

Podľa podozrenia kirgizských úradov vydal takýto rozkaz šéf prezidentskej gardy, Bakijevov brat Džanibek, ktorý sa v súčasnosti zdržuje na neznámom mieste.

Kirgizská dočasná vláda už začala zatýkať členov vlády zosadeného prezidenta. Ako prvého zatkli bývalého ministra obrany Bakijevovej vlády Baktybeka Kalijeva, no plánujú zadržať asi desať ďalších. Medzi nimi napríklad exprezidentovho brata Džanyša Bakijeva, ktorý stál na čele ochranky prezidenta a je zodpovedný za streľbu do demonštrantov, pri ktorej zahynulo skoro 80 ľudí. Dočasná vláda chce požiadať Kazachstan o vydanie Bakijevovho syna Murata, expremiéra Danijara Usenova a bývalého šéfa bezpečnostných služieb Murata Sutalinova.

Bakijevov odchod z krajiny je výsledkom spoločného úsilia kazašského Nursultana Nazarbajeva, ruského lídra Dmitrija Medvedeva a amerického prezidenta Baracka Obamu v snahe zmierniť politické napätie v Kirgizsku. Zatiaľ nie je jasné, kam sa následne zosadený prezident presunie, jednou z možností je Turecko.

Bakijev 7. apríla ušiel z kirgizskej metropoly Biškek po tom, ako rozsiahle protesty prerástli do násilností, ktoré vyústili do prevzatia moci dočasnou vládou. Tá mu navrhla bezpečný odchod z krajiny a pohrozila mu trestným stíhaním v prípade, že tak neurobí.

Zdielať na

Najčítanejšie správy