Skoro jasno
16°
Bratislava
Monika
7.5.2024
Británia zakázala lety
Zdielať na
Zahraničie

Británia zakázala lety

Vzdušný priestor uzatvára aj Holandsko a západ Nemecka

Opatrenie vydala Británia v dôsledku oblaku vulkanického popola, ktorý sa dostal do ovzdušia po včerajšom výbuchu sopky na Islande.     

"Od dnešného poludnia nebudú povolené žiadne lety v letovom priestore kontrovanom Spojeným kráľovstvom, s výnimkou núdzových situácií. Rozhodli sme o tom v súlade s medzinárodnými predpismi týkajúcimi sa civilného letectva," uvádza sa vo vyhlásení britskej Národnej služby leteckej dopravy (NATS).      

Rovnaké opatrenie zaviedli aj úrady v Írsku, a to minimálne od poludnia do 18. hodiny miestneho času. Stredajšia erupcia spôsobila komplikácie a výluky v leteckej doprave vo viacerých krajinách na severe Európy, vrátane Írska, Nórska, Švédska či Fínska.      

Situácia v dôsledku priaznivých veterných podmienok neovplyvnila lety prichádzajúce na letisko v islandskej metropole Reykjavík, ktorý leží asi 120 kilometrov západne od sopky.

Vzdušný priestor uzatvára aj Holandsko a západ Nemecka

Letiská v Belgicku, Holandsku a na západe Nemecka zrušili dnes lety v dôsledku oblakov vulkanického popola, ktorý sa dostal do ovzdušia po stredajšom výbuchu sopky na Islande. Hovorkyňa spoločnosti Eurocontrol uviedla, že vzdušný priestor nad severozápadnou časťou európskeho kontinentu sa začne uzatvárať o 14.00 h SELČ, pričom v priebehu jednej hodiny by nemali byť v ovzduší žiadne lietadlá. Očakáva sa, že vulkanický mrak dosiahne belgický vzdušný priestor o 16.00 h SELČ. Čiastočky popola by mohli totiž poškodiť stroje, dodala.

Mrak už stihol spôsobiť dopravný chaos v oblasti Severného mora a vynútil si zatvorenie vzdušného priestoru nad Britániou a Škandináviou. Po Nórsku uzavrelo svoj vzdušný priestor aj Dánsko. Od 18.00 h budú pozastavené kompletne všetky prílety a odlety z dánskych letísk. To isté platí od poludnia aj pre všetky londýnske letiská.

Nórsky kráľ Harald V. a kráľovná Sonja, ktorí mali dnes odletieť do Dánska na oslavy 70. narodenín dánskej kráľovnej, zvažujú, že sa tam dopravia "autom, loďou alebo vlakom". Kvôli zrušeným transatlantickým letom uviazol v New Yorku nórsky premiér Jens Stoltenberg.

Zdielať na

Súvisiace články

Najčítanejšie správy