Jasno
21°
Bratislava
Lesana
5.5.2024
Šéfka dočasnej vlády chce postaviť zosadeného prezidenta pred súd
Zdielať na
Zahraničie

Šéfka dočasnej vlády chce postaviť zosadeného prezidenta pred súd

Zdroj: REUTERS

Prezident ušiel minulý týždeň z hlavného mesta Biškek počas povstania, pri ktorom zahynulo 83 ľudí

"Ak sa nám Bakijev dostane do rúk, postavíme ho pred súd. Šancu na odchod už dostal," povedala Otunbajevová po stretnutí s americkým vyslancom.

Námestník americkej ministerky zahraničných vecí Robert Blake po schôdzke vyjadril pripravenosť poskytnúť pomoc dočasnej kirgizskej administratíve.  

Prezident ušiel minulý týždeň z hlavného mesta Biškek počas povstania, pri ktorom zahynulo 83 ľudí a ďalších 1600 utrpelo zranenia. Najskôr výzvy na svoje odstúpenie odmietal, v utorok však vyhlásil, že je ochotný rezignovať, ak dočasná vláda zaručí bezpečnosť pre neho a jeho rodinu.

Otumbajevová v reakcii uviedla, že Bakijev dostane požadované záruky, ak oficiálne odstúpi a opustí krajinu. Prokuratúra vydala v súvislosti s násilnosťami zatykače na Bakijevových bratov a syna.

Zvrhnutý kirgizský líder varuje, že akýkoľvek pokus o jeho zajatie alebo zabitie vyvolá krviprelievanie veľkých rozmerov.

Pozorovatelia v Biškeku sa obávajú občianskej vojny medzi prívržencami a odporcami Bakijeva, ktorý sa uchýlil na juh krajiny. Dočasná vláda kontroluje sever republiky vrátane hlavného mesta.

Zdielať na

Najčítanejšie správy