Polojasno
18°
Bratislava
Hermína
6.5.2024
Kus ľadovca spôsobil cunami
Zdielať na

Kus ľadovca spôsobil cunami

Obrovský úlomok sa zrútil do jazera a vyrobil 23-metrovú vlnu.

Kus ľadu sa zrútil do jazera v Andách v nedeľu 11. apríla neďaleko mesta Carhuaz, ležiaceho približne 320 kilometrov severne od peruánskej metropoly Lima. Úrady sa obávajú, že traja ľudia sú pochovaní pod troskami.

Vyšetrovatelia uviedli, že veľký kus ľadu z ľadovca Hualcan mal rozmery 500 krát 200 metrov.

"Skĺznutie ľadu do jazera vyvolalo vlnu cunami, ktorá prerazila protipovodňové hrádze vysoké 23 metrov - to znamená, že vlna mala 23 metrov," uviedol Patricio Vaderrama, odborník na ľadovce z peruánskeho Inštitútu banského inžinierstva.

Úrady evakuovali horské údolia z obáv pred ďalšími podobnými incidentmi. Odtrhnutie kusa ľadovca je podľa agentúry Reuters jedným z dosiaľ najkonkrétnejších príznakov, že ľadovce v Peru miznú. V tejto juhoamerickej krajine sa pritom nachádza 70 percent tropických ľadovcových polí sveta. Vedci tvrdia, že vyššie teploty zapríčinia ich úplné roztopenie do 20 rokov.

V roku 1970 zemetrasenie neďaleko Carhuazu vyvolalo lavínu ľadu, skál a bahna na hore Huascarán. Pochovala peruánske mesto Yungay a zabila vyše 20.000 ľudí, ktorí žili pod týmto najvyšším štítom s výškou 6768 metrov.


Zväčšiť mapu

Najčítanejšie správy