Skoro jasno
14°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Európsky parlament si zvolil novú predsedníčku. Slovensko je jej blízke
Zdielať na

Európsky parlament si zvolil novú predsedníčku. Slovensko je jej blízke

Európsky parlament počas pandémie

ŠTRASBURG / Európsky parlament má novú šéfku. Roberta Metsola prevzala predsednícku stoličku po nedávno zosnulom Davidovi Sassolim. Zvolená bola s prehľadom väčšinou europoslancov. V prejave hneď po zvolení spomenula aj Jána Kuciaka. Po tragických udalostiach v súvislosti s vraždou Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej v roku 2018 bola súčasťou delegácie Európskeho parlamentu na Slovensku. Ako sama tvrdí, je z generácie česko-slovenského prezidenta Havla a poľského disidenta Walesu a nerobí rozdiely medzi starou a novou Európou.

Žena na čele Európskeho parlamentu 

​Po dvadsiatich rokoch sa šéfkou Európskeho parlamentu opäť stala žena. Europoslankyňa z Malty, ktorá zhodou okolností práve v utorok, 18. januára, oslávila štyridsiate tretie narodeniny. "Váš boj za pravdu a spravodlivosť je aj naším bojom," vyhlásila nová šéfka Európskeho parlamentu Roberta Metsola. Takto si vo svojom prvom prejave spomenula na zavraždeného Jána Kuciaka a maltskú novinárku Daphne Galiziovú. Spomenula tiež zjednotenie Cypru či podporu západného Balkánu.

Má blízko k Slovensku a reprezentuje mladšiu generáciu

"Roberta Metsola má aj veľmi blízko k Slovensku, pretože sme veľmi úzko spolupracovali po vražde Jána Kuciaka," uviedol europoslanec Ivan Štefanec (KDH, EPP). Nová šéfka Europarlamentu je právnička a s fínskym manželom Ukkom Metsolom má štyri deti. 

"Generačne je to človek z generácie štyridsiatnikov. Je to veľké nóvum. Najmladšia šéfka Európskeho parlamentu vôbec," povedal europoslanec Vladimír Bilčík (SPOLU, EPP). "Vnímala zjednotenie Európskej únie preto, lebo bola v európskych mládežníckych štruktúrach. Veľmi veľa spolupracovala so strednou a východnou Európou," tvrdila europoslankyňa Miriam Lexmann (KDH, EPP).

Postoj k interrupciám 

Povesť si vybudovala ako zdatná politička hľadajúca kompromisy. Jediná kritika, ktorú bolo zatiaľ počuť sa týka jej postoju k interrupciám. "Jej pomerne konzervatívny postoj k interrupčnej politike. Uvidíme, či mu ostane verná alebo naopak aj v tomto smere nájde nejaké prepojenie a funkčný kompromis," povedal europoslanec Michal Wiezik (PS, RE). 

Na druhej strane keďže pochádza z najmenšej členskej krajiny, práve to považujú mnohí za obrovskú výhodu. "Bude chápať aj problémy tých menších štátov, aj problémy pokiaľ ide o presadenie ich záujmov v rámci Európskej únie," dodal europoslanec Robert Hajšel (SD). 

Metsola vyhrala predsedníctvo Európskeho parlamentu so 458 hlasmi, ako viedla sociálna sieť twitter. 

Podobnosť príbehu Malty a Slovenska

Europoslanec Bilčík víta zvolenie Roberty Metsoly prostredníctvom svojho vyjadrenia. Ako uvádza, zápas o slobodu slova Metsole nie je cudzí. "Príbeh Malty a Slovenska v uplynulých rokoch tragicky spojili vraždy novinárov Daphne Caruana Galizie a Jána Kuciaka. Roberta detailne pozná situáciu na Slovensku, sama bola po tragických udalostiach v roku 2018 súčasťou delegácie Európskeho parlamentu v Bratislave," informoval Bilčík. Ďalej vyzdvihuje jej pracovitosť a profesionálne zručnosti, pôvodom z Malty. "Príklad Roberty Metsoly ukázal aj to, že malé krajiny, ktoré do EÚ vstúpili spolu s nami, môžu zabojovať o najvplyvnejšie pozície v EÚ," dodal Bilčík. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy