Zatiahnuté
Bratislava
Juraj
24.4.2024
FOTO: Tsunami v Tongu zničilo všetky domy, zahraničná pomoc je komplikovaná
Zdielať na

FOTO: Tsunami v Tongu zničilo všetky domy, zahraničná pomoc je komplikovaná

TONGA/AUSTRÁLIA / Súostrovie Tonga v južnom Tichom oceáne, zasiahlo len pred niekoľkými dňami tsunami. Parlament ostrova oznámil, že všetky domy boli zničené.

Tichomorským štátom Tonga v sobotu, 15. januára, otriasol silný výbuch podmorskej sopky, ktorý vylial na pobrežie veľké vlny a obyvateľov prinútil hľadať útočisko vo vyššie položených častiach ostrova. 

Hlásia aj prvé obete

Po výbuchu sopky Hunga Tonga Hunga Ha’apai, ktorý sa nachádza zhruba 64 kilometrov severne od tongského hlavného mesta Nuku'alofa, na pobrežie Tongy udreli cunami s výškou 80 centimetrov. Vlny sa po výbuchu prehnali Tichým oceánom, v dôsledku nich v Peru zomreli dve osoby a vznikli menšie škody od Nového Zélandu po Kaliforniu. Tonga zatiaľ nehlási žiadne obete, panujú však obavy o ľudí na niektorých menších ostrovoch blízko sopky.

Novozélandská premiérka Jacinda Ardernová sa vyjadrila, že na pobreží Tongy živel spôsobil škody na lodiach a obchodoch. Nuku'alofa je podľa nej pokrytá hrubou vrstvou sopečného prachu, ktorý kontaminoval zásoby vody. Humanitárne agentúry uviedli, že hustý popol a dym podnietili úrady, aby vyzvali ľudí, aby nosili masky a pili balenú vodu.

Pomoc zo zahraničia komplikuje pandémia

Faktorom komplikujúcim zahraničnú pomoc je to, že štátu Tonga sa zatiaľ darilo predchádzať šíreniu ochorenia COVID-19. Ardernová povedala, že príslušníci novozélandskej armády sú úplne vakcinovaní a sú ochotní dodržiavať všetky pravidlá, ktoré Tonga uplatňuje.

Obrovskú erupciu vyrážajúcu spod hladiny mora veľké množstvá popolu, pary a plynov zachytili aj satelitné snímky. 

​Na sociálnej sieti ľudia zdieľali dychberúce zábery

Súvisiace články

Najčítanejšie správy