Zatiahnuté, dažďové prehánky
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Brexit možno nebude, vyhlásil v Európskom parlamente najstarší britský europoslanec
Zdielať na

Brexit možno nebude, vyhlásil v Európskom parlamente najstarší britský europoslanec

BRUSEL / Brexit možno nebude. V Európskom parlamente to vyhlásil najstarší britský europoslanec Bill Newton, ktorý si do kresla po prvýkrát sadol ešte v roku 1979. Sám bol pri začiatkoch, keď v pléne sedeli poslanci iba z deviatich členských krajín. Jeho skúsenosti mu hovoria, že bez druhého britského referenda to nepôjde.

Brexit je už tu v Európskom parlamente označovaný ako príbeh plný zvratov. A europoslanci začínajú hovoriť aj o možnosti, že všetko zostane po starom. "Neverím tomu, že Brexit nakoniec bude. Podľa mňa sa tak nestane, zastavia ho alebo úplne zrušia. Spoločnosť je natoľko rozdelená, že nie je možné rozhodnúť čestne," uviedol Bill Newton Dunn, najstarší europoslanec z Británie. 

A svoje tvrdenia opiera o niekoľko faktov. V posledných eurovoľbách dostali viac hlasov tie politické strany, ktoré sú proti brexitu. Od referenda zomrelo viac ako milión Britov, väčšinou starších ľudí a práve medzi nimi bolo najviac tých, ktorí hlasovali za brexit. V Británii je viac ako milión nových prvovoličov a väčšina je za spoločnú Európu. "To sú fakty. A fakty hovoria o tom, že druhé referendum by dopadlo inak. A my musíme urobiť všetko preto, aby sa toto referendum uskutočnilo," tvrdí Bill Newton Dunn. Kľúčové tak bude, ako dopadnú predčasné voľby, ktoré budú v Británii o niečo vyše mesiaca. "Obrovská otázka je, či potom pod novým vedením sa krajina vydá tou cestou nového referenda," povedala Lucia Ďuriš Nicholsonová, Európski konzervatívci a reformisti. 

Podľa Írskeho europoslanca Británia ani nebude mať na výber. Inak zostane politicky zaseknutá na ďalšie dlhé obdobie. "Britský parlament je kvôli brexitu už dva roky úplne zablokovaný. O ďalšom postupe musia opäť rozhodnúť britskí voliči," myslí si aj Sean Kelly, europoslanec z Írska. V prípade druhého referenda tak europoslanci hovoria ako o rozhodnutí storočia, kde už nikto nebude môcť povedať, že sa rozhodol na základe klamstva. "Už teraz vieme, že cez kampaň v roku 2016 bolo v Británii viac než 800 tisíc falošných účtov, ktoré ovplyvňovali rozhodovanie Britov," dodal Ivan Štefanec, Európska ľudová strana. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy