Oblačno
Bratislava
Juraj
24.4.2024
Krajiny EÚ a europarlament sa zhodli na ochrane autorských práv. Tieto výhody budú platiť pre tvorcov na internete
Zdielať na

Krajiny EÚ a europarlament sa zhodli na ochrane autorských práv. Tieto výhody budú platiť pre tvorcov na internete

ŠTRASBURG/BRUSEL / Štáty Európskej únie a Európsky parlament sa zhodli na kompromisnej podobe smernice o ochrane autorských práv na internete. Nové pravidlá by mali posilniť postavenie tvorcov - hudobníkov, hercov, novinárov voči internetovým gigantom ako je Google či Facebook.

Dohodu medzi krajinami EÚ a Európskym parlamentom o lepšej ochrane autorských práv na internete potvrdila hovorkyňa súčasného rumunského predsedníctva EÚ. Nové pravidlá by mali posilniť postavenie tvorcov ako sú hudobníci, herci či novinári pred internetovými gigantmi. 

Dohoda medzi členskými krajinami a europarlamentom otvára cestu k finálnemu prijatiu nových pravidiel o digitálnom copyrighte. Európska komisia s návrhom prišla už v roku 2016, od tej doby sa o jeho konečnej verzii tvrdo vyjednávalo, a tak ani teraz nieje prijatie smernice celkom isté. Pokiaľ k tomu príde, budú mať členské krajiny EÚ dva roky na zavedenie nových pravidiel do svojich domácich zákonov. 

Čo znamenajú nové pravidlá pre užívateľov?

https://twitter.com/EP_Legal/status/1095764896338362368

Europarlament sa na svojom twitterovskom účte zmienil, že v kompromise je tiež vyriešená otázka krátkych úryvkov zo spravodajských textov tzv. "snipets". Ich publikovanie bude spoplatnené pokiaľ nebudú "veľmi krátke", vyriešená je aj ochrana pred najtvrdším uplatňovaním nových pravidiel pre začínajúce platformy. Na sieťach bude aj naďalej možné šíriť chránené diela za účelom citácie, kritiky, karikatúry či paródie. Užívatelia tak budú môcť aj naďalej nahrávať na Facebook rôzne veci či menej humorné "meme", alebo krátke pohyblivé obrázky vo formáte gif. Nová ochrana autorských práv sa nemá dotknúť nekomerčných internetových encyklopédii ako je Wikipédia, vylúčené sú taktiež otvorené softwarové platformy ako GitHub. 

Proti výsledku záverečného kola jednania sa na svojom blogu vyjadrila aj nemecká europoslankyňa Júlia Redaová. "Ten zákon zásadne zmení internet ako ho poznáme teraz - pokiaľ bude smernica prijatá. Ale stále tomu môžeme zabrániť," napísala. Podpredseda EK pre jednotný digitálny trh Andrus Ansip výsledok jednania privítal. Užívatelia budú mať podľa neho väčšiu právnu istotu, že autorsky chránený obsah prehliadajú legálne. "Sloboda slova je zaistená a užívatelia majú možnosť rýchlo napadnúť každé rozhodnutie o neoprávnenom odoberaní ich obsahu," vyjadril sa. 

Ostrý spor medzi predstaviteľmi tvorcov, ktorí žiadali vyššiu ochranu svojich autorských diel napríklad na YouTube, a zástancami veľkých internetových firiem aj ochrancov slobodného internetu viedol k tomu, že sa v posledných mesiacoch okolo novej smernice viedla ostrá debata a dôrazne sa lobbovalo. Zatiaľ čo EP sa zhodol už minulý rok na jeseň, členské krajiny dokázali spoločne diskutovať na túto tému až minulý týždeň, potom čo o veci separátne rokovala Angela Merkel a francúzsky prezident Emmanuel Macron. 

Pravidlá a spoločnosti 

Zásadné a najviac sporné boli od začiatku predovšetkým 2 časti návrhu, a to články 11 a 13. Prvý článok má majiteľom práv, vrátane médii, zaistiť spravodlivý podiel za použitie nimi vlastneného obsahu na internete. Článok 13 dáva internetovým platformám ako je YouTube povinnosť riešiť, či užívateľmi nahrávaný obsah neporušuje autorské práva. Krajiny v tejto veci žiadali výnimky pre malé firmy, pre ktoré by postihy v smernici mohli byť likvidačné. Nakoniec sa ale na základe kompromisu nebudú pravidlá 13. článku vzťahovať na spoločnosti mladšie ako 3 roky s ročným obratom menej než 10 miliónov eur a menej než 5 miliónmi užívateľov mesačne. 

Rada EU v tlačovej správe uviedla, že nové pravidlá dávajú právny rámec pre fungovanie platforiem zdieľajúcich autorsky chránený obsah. Tie budú v princípe s určitými výnimkami potrebovať licenciu na chránené diela, ktoré užívatelia nahrajú. Zaisťuje taktiež nárok autorov a interpretov na proporčný podiel z licencovania či prevodu ich práv. Majú mať taktiež nárok na transparentný prístup k údajom o tom, ako sú ich diela používané. Vydavatelia médii budú mať nové právo vyjednávať o tom, ako je nimi vlastnený autorský obsah online platformami využívaný. Európska komisia zároveň upozornila, že zmeny sa nedotknú občanov a bežných užívateľov internetu. 

Pozrite si reportáž ako dezinformácie ohrozujú používateľov na internete:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy