Jasno
22°
Bratislava
Lea
29.4.2024
Narazili ste na deepfake videá? Nová legislatíva ich môže obmedziť
Zdielať na

Narazili ste na deepfake videá? Nová legislatíva ich môže obmedziť

BRATISLAVA/ BRUSEL / Prvá regulácia umelej inteligencie v histórii je na svete. Keďže pri súčasnej technologickej úrovni už nedokáže človek rozoznať, či je napríklad video pravé alebo dielom umelej inteligencie, Európsky parlament schválil vôbec prvú legislatívu o umelej inteligencii. Podľa europoslancov má byť jej účelom výlučne služba pre dobro ľudí. Zákonom sa tak určuje akým spôsobom a na čo sa môže využívať.

Europoslanci hovoria o prelomovom zákone, keďže umelá inteligencia v súčasnosti ešte nemá takmer žiadne pravidlá. "Aby umelá inteligencia vždy slúžila pre dobro človeka. Aby boli chránené základné ľudské práva, ľudská dôstojnosť, zdravie človeka, základné slobody," povedala Miriam Lexmann, poslankyňa Európskeho parlamentu. "Európa je prvým kontinentom na planéte, ktorý má pravidlá pre používanie umelej inteligencie," uviedol Europoslanec Martin Hojsík. 

Umelá inteligencia sa rozdelí do niekoľkých kategórií

Napríklad bude zakázaná umelá inteligencia, vysoko riziková, prospešná pre spoločnosť, ale aj zábavná. "Pripravujeme taký dokument, ktorý bude akoby rámcovať umelú inteligenciu a jej používanie," vysvetlila Katarína Roth Neveďalová, poslankyňa Európskeho parlamentu. 

S problémom, s ktorým sa stretávame najčastejšie, sú takzvané deep fake videá, keď nevieme rozoznať či je video pravé. Aj to má vyriešiť nová legislatíva. "Aby všetky takéto príspevky s videami, ktoré sú založené na umelej inteligencii boli jasne označené," povedal europoslanec Robert Hajšel. Zakázaná bude tvorba databáz a rozpoznávanie emócií ľudí na pracovisku alebo v škole, či sociálne bodovanie. Pri súčasnom tempe vývoja však europoslanci priznávajú, že jej regulácia pripomína hru na mačku a myš.

Štefanec: Je to taká novinka, ako boli kedysi mobilné telefóny

"Možno o dva roky, o rok už to nebude stačiť, pretože tá umelá inteligencia naberá na obrátkach," vyjadril svoje obavy europoslanec Peter Pollák. Poslanec Európskeho parlamentu Jozef Mihál tvrdí, že ho to zaskočilo. "A to som vzdelaním informatik," dodal. Európa sa tak stáva prvým kontinentom s komplexnými pravidlami pre využívanie umelej inteligencie.

"Je to taká novinka, ako kedysi boli mobilné telefóny. Alebo, keď sme objavili internet," myslí si europoslanec Ivan Štefanec. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy