Polojasno
12°
Bratislava
Lea
29.4.2024
Koaliční poslanci podozrievajú opozičných z toho, že im radí umelá inteligencia
Zdielať na

Koaliční poslanci podozrievajú opozičných z toho, že im radí umelá inteligencia

Google News Button Sledovať správy

BRATISLAVA / Nové technológie môžu výrazne ovplyvniť aj oblasť, akou je politika. Napríklad v takom Dánsku vlani napísal prejav premiérke počítač. A vraj umelá inteligencia zasiahla už aj do fungovania nášho parlamentu.

​Umelá inteligencia ovládla plénum Národnej rady. Aspoň to tvrdí koalícia. Vraj opozičným poslancom píše prejavy. "Ja rád diskutujem, ale nediskutujem s umelou inteligenciou," povedal Karol Janas, poslanec strany Hlas-SD. "Ja čakám dokým mi faktickú poznámku napíše umelá inteligencia. Stále je to loading," povedal Tomáš Hellebrandt, poslanec strany Progresívne Slovensko.

Pre niekoho sarkazmus, pre niekoho realita. "Oni si cez umelú inteligenciu nechávajú vyrábať blbé texty a čítajú ich v národnej rade," obvinil Robert Fico, predseda vlády SR. "Ja zhodou okolností si beriem teraz počítač do pléna, lebo si idem písať vlastný prejav," vyjadril sa Ján Hargaš, poslanec strany Progresívne Slovensko.

Podľa Danka poslanci nevedia, čo čítajú

A prečo si koalícia myslí, že opozícia presedlala na umelú inteligenciu? "Keď vidím ten tupý výraz niektorých poslancov, ktorí čítajú a nevedia čo... z toho istého zdroja, nesúvisiace, nesúrodé texty... každý kto to bude počúvať to musí potvrdiť," opísal Andrej Danko, podpredseda NR SR. "Umelá inteligencia vám vie vygenorovať aj milostný dopis, tak asi zvážte či chcete, aby vám niekto písal milostný dopis umelou inteligenciou," vyjadrila sa Mária Kolíková, poslankyňa strany SaS.

Nás ale zaujímalo, či by sa umelá inteligencia predsalen dala využiť počas rokovania Národnej rady. Obrátili sme sa preto na odborníka na moderné technológie. "Vyskúšame tak, že chcem zrušiť špeciálnu prokuratúru. Máme argumentovať tým, že je to duplicita, že existuje už niečo, čo funguje podobne, takže toto si myslím, že celkom robia," opísal Ondrej Macko, IT odborník. 

Ani umelá inteligencia nie je dokonalá

Vyskúšali sme si dať do umelej inteligencie aj skutočný príhovor poslankyne Márie Kolíkovej. A následne ju vyzvali, aby prejav prepísala podľa seba. V texte AI zabudla, že rečníkom je žena. Zvolila aj formálnejší jazyk. "Cítiť za tým, že je to zobraté z nejakej napríklad encyklopédie a tie jednotlivé prejavy sú aj tým postihnuté," opísal Macko. "Ja som si teda vyskúšal dať ten dávny list ministerky kultúry a tam to veľmi sedelo, to vyzeralo, že to bolo robené umelou inteligenciou a preto aj ten jazyk bol taký pomerne dosť zvláštny," dodal Macko. 

Faktom ale je, že umelá inteligencia môže poslancom pomôcť v pléne naťahovať pri rokovaní čas. "Ja som si dal takú jednoduchú otázku, potrebujem hovoriť 30 minút o ničom. Tak mi povedz umelá inteligencia," povedal Macko pri vygenerovaní ďalšieho textu umelou inteligenciou. 

"By som to chcel tak trošku odľahčiť. Teraz to nemyslím, ani osobne ani nijak. Veď chvála Bohu, že máme tu umelú, lebo keď niekto nemá tu prirodzenú, tak môže použiť aj tú umelú," povedal na tlačovej besede Peter Pellegrini, predseda NR SR. Na nové technológie si ale treba dávať pozor. Na internete sa šíria vo veľkom už aj deep fake videa politikov a je jednoduché odkopírovať aj ich hlas.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy