Jasno
Bratislava
Jozef
19.3.2024
Marco Németh si prevezme Cenu európskeho občana 2022
Zdielať na

Marco Németh si prevezme Cenu európskeho občana 2022

Zdroj: Európske noviny

BRATISLAVA / Cenu európskeho občana za rok 2022 slávnostne odovzdajú vo štvrtok 24. marca jej laureátovi Marcovi Némethovi. Cenu si prevezme v priestoroch Domu Európskej únie v Bratislave a odovzdajú mu ju europoslanci Vladimír Bilčík (EPP, SK) a Ivan Štefanec (EPP, SK). Minulý rok túto cenu za Slovensko získala kniha Európa v kocke.

Jej autorom je práve Marco, ktorý sa tak ocitol medzi 30 laureátmi z 27 krajín EÚ. Odovzdávaniu cien bude predchádzať aj diskusia vedúceho kancelárie Európskeho parlamentu na Slovensku Roberta Sermeka s Marcom Némethom v rámci série debát na európske témy po názvom "Európska hodinka“. Tá sa začne o 17.00 h v deň odovzdávania. Diskusiu aj slávnostné odovzdanie ceny bude možné sledovať naživo.

Jeho kniha obsahuje 245 strán, ktoré sú rozdelené do šiestich kapitol. Podávajú základné informácie o Európskej únii a čitateľov sprevádza históriou, fungovaním, činnosťou a prioritami únie. Určená je hlavne pre žiakov, študentov a nadšencov tejto témy. 

Európa v kocke Kniha Európa v kocke prináša na dvestoštyridsiatich piatich stranách rozdelených do šiestich kapitol základné a zrozumiteľným spôsobom podané informácie o Európskej únii. Tento sprievodca históriou, fungovaním, činnosťou a prioritami Únie je určený predovšetkým mladým ľuďom žiakom, študentom, ale aj všetkým nadšencom. 

"Keď som sa minulý rok zúčastnil slávnostného odovzdávania ceny, tak som sa ocitol medzi laureátmi, ktorých projekty som už aj predtým poznal. Vedel som, aké sú pre celoeurópske spoločenstvo významné, preto sa mi zdalo až neuveriteľné, že som medzi ocenenými aj ja. Cenu Európskeho občana si nesmierne vážim a verím, že kniha, ale aj moje ďalšie aktivity, pomôžu zvýšiť záujem mladých o európske témy, ktoré pokladám v súčasnosti za ešte dôležitejšie ako kedykoľvek predtým," povedal Németh o svojom ocenení. 

Pre Cenu európskeho občana 2023 spustil Európsky parlament nedávno výzvu na nominovanie projektov. Návrhy je možné predkladať do 31. marca 2023. Tento rok je pozornosť osobitne venovaná projekt, ktoré vyjadrujú solidaritu medzi občanmi v Európskej únii a aj mimo nej. 

Cenu európskeho občana každoročne udeľuje Európsky parlament za mimoriadne úspechy a angažovanosť v oblasti podpory vzájomného porozumenia a užšej integrácie medzi občanmi členských štátov, cezhraničnej alebo nadnárodnej spolupráce v rámci EÚ, nadnárodnej kultúrnej spolupráce, ktorá prispieva k posilneniu európskeho ducha, za príspevok k projektom, ktoré súvisia s aktuálnym Európskym rokom, či za činnosti, ktoré sú prejavom hodnôt zakotvených v Charte základných práv EÚ. Cenu z každej krajiny získava aspoň jeden laureát. 

V predchádzajúcich rokoch túto cenu získali Divadlo z pasáže, Olympiáda ľudských práv, fotograf Šymon Kliman, zväz Csemadok, bloger Ján Benčík, predsedníčka Ligy proti rakovine Eva Siracká či online platforma Zmudri.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy