Polojasno
16°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Na rokovaniach v Bruseli riešili najmä rast cien a migráciu. Rokovania sa konali dlhšie, blokoval ich Andrej Babiš
Zdielať na

Na rokovaniach v Bruseli riešili najmä rast cien a migráciu. Rokovania sa konali dlhšie, blokoval ich Andrej Babiš

BRUSEL / Spoločný postoj k drastickému zdražovaniu energií zaujali štáty európskej únie. Dohodli sa na tom euro- lídri po hodinách neľahkých rokovaní na samite v Bruseli. Slovensko chce krízu riešiť väčšími zásobami plynu a dohodou s Ukrajinou.

Rokovania trvali dlho. Skončili sa minútu pred polnocou. Blokoval ich najmä Andrej Babiš, ktorý chcel, aby sa do záverov dostala regulácia trhu s emisnými povolenkami. Európska rada nakoniec rozhodla, že by šlo o veľký zásah do trhu. Nakoniec len vyzvala Európsku komisiu, aby preverila fungovanie týchto nákupov.

Európska komisia má zároveň pripraviť dlhodobé opatrenia na zaistenie dostupných cien energií a zníženie závislosti na ich dovoze. "Sme pripravení pomôcť spotrebiteľom s rastúcimi cenami elektriny a plynu," povedala predsedníčka Európskej komisie, Ursula von der Leyenová. Z dlhodobého hľadiska chceme riešiť väčšie zásoby plynu. Pomôcť Európe by mohla Ukrajina s veľkými zásobníkmi.

"Ako Európska únia sme sa rozhodli, že tieto zásobníky chceme využiť, tak prirodzene prichádza do úvahy práve prenos cez Slovenskú republiku," potvrdil premiér Eduard Heger. Slovensko, ako aj Grécko, Írsko, či Slovinsko obhajujú naďalej aj jadrovú energiu. To však nevonia viacerým štátom, napríklad Rakúsku. 

Veľkou témou bola aj migrácia

Litva ostatných vyzvala k stavbe plotov po tom, čo bieloruský prezident Lukašenko využíval utečencov ako zbraň hybridnej vojny. Litva ostatných vyzvala na stavbu plotov, pretože bieloruský prezident Lukašenko využíva utečencov ako zbraň hybridnej vojny. "Z môjho pohľadu musíme najviac chrániť vonkajšie hranice únie a spolupracovať s krajinami, odkiaľ prichádzajú," vyjadril sa rakúsky kancelár Alexander Schallenberg. "Nikto nevie, čo bude zajtra. Možno sa v jednom momente budú snažiť prekročiť hranice naraz tri, štyri, alebo 5 tisíc ľudí," povedal litovský prezident, Gitanas Nauseda.

"Podporujeme opatrenia krajín ako je Litva, Lotyšsko a Poľsko," vyjadril sa Eduard Heger. Južné krajiny, ktoré rovnako trpia návalom migrantov oživujú tému solidarity a prerozdelenia. Každý návrh sa niekomu páči a niekomu nie. Rokovania o utečencoch sa preto rovnako, ako o energetike pretiahli o niekoľko hodín. Zároveň išiel o prvý pandemický samit, na ktorý pustili aj novinárov. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy