Oblačno
Bratislava
Juraj
24.4.2024
Výmenné pobyty aj pre seniorov. EÚ investuje o 2 miliardy viac do Erasmus programu
Zdielať na

Výmenné pobyty aj pre seniorov. EÚ investuje o 2 miliardy viac do Erasmus programu

BRUSEL / Študentského výmenného programu Erasmus sa budú môcť zúčastniť aj dôchodcovia. O najúspešnejší celoeurópsky program je tak vysoký záujem, že Európsky parlament dodatočne na program presúva takmer 2 miliardy eur. Po novom budú môcť ísť do zahraničia študovať za európske peniaze nielen študenti jednotlivo, ale aj celé triedy, či zdravotne znevýhodnení aj so svojím asistentom.

Európsky parlament odklepol konečnú podobu programu Erasmus plus. Za sedem rokov chce do zahraničia poslať na výmenné pobyty až 12 miliónov ľudí. “Ak chce byť Európa konkurencieschopná, musí v prvom rade investovať do ľudských zdrojov," konštatoval eurosposlanec Peter Pollák.

“Aby sa čo najviac mladých ľudí mohlo do Erasmu zapojiť. Aby to nebolo len o tom, kto má peniaze, alebo ktorá škola je bohatá, alebo ktorá univerzita alebo stredná škola,” vyjadril sa europoslanec Michal Šimečka. Viac ako 28 miliárd Eur pôjde na ubytovanie, cestovné náklady alebo študijné cezhraničné pobyty. Skokovité navýšenie bude určené nielen pre zdravotne znevýhodnených, ale aj pre ľudí žijúcich v chudobe alebo v odľahlých oblastiach. “Odborný personál, pre odborníkov, expertov ako aj pre seniorov, čo je taká veľmi zaujímavá novinka pre seniorov, ktorí sa rozhodli študovať na univerzite tretieho veku,” uviedla europoslankyňa Miriam Lexmann. Pobyty pre seniorov sa budú preplácať až na šesť mesiacov. Zahŕňať budú výdavky na štúdium, stravu, ale aj vreckové.

Podpora zníženia uhlíkovej stopy 

Ďaleko väčšiu šancu získať peniaze budú mať tiež napríklad tí, ktorí na svoj študijný pobyt pocestujú vlakom namiesto lietadla. “Program sa snaží znižovať aj svoju uhlíkovú stopu a svojich účastníkov bude motivovať k tomu, aby pri študentských mobilitách využívali hromadné dopravné prostriedky a ekologickú dopravu,” informoval europoslanec Michal Wiezik. “Novinkou je aj to, že budú k dispozícii aj zálohové, preddavkové platby, pretože rozumieme, že nie všetci si budú môcť dovoliť najskôr všetko uhradiť a následne požiadať o preplatenie,” povedala europoslankyňa Monika Beňová. Erasmus plus bude mať v sebe zahrnutú aj ďalšiu, veľkú iniciatívu pod názvom “spoznaj Európsku úniu.” Už čoskoro budú môcť mladí ľudia požiadať o bezplatný preukaz na cestovanie po Európe, aby mohli absolvovať napríklad intenzívny jazykový kurz.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy