Skoro jasno
22°
Bratislava
Viola
18.5.2024
Čile ohrozuje sopka
Zdielať na
Zahraničie

Čile ohrozuje sopka

Sopka Chaite v Čile od včera chrlí obrovské množstvá popola a horiacich kúskov. Jej sopečná činnosť sa tak zvyšuje. Polícia už má poverenie použiť silu, ak bude nevyhnutné evakuovať miestnych obyvateľov. <b>VIDEO: Sopka zamoruje ovzdušie</b>

Sopka Chaite v Čile od včera chrlí obrovské množstvá popola a horiacich kúskov. Jej sopečná činnosť sa tak zvyšuje. Polícia už má poverenie použiť silu, ak bude nevyhnutné evakuovať miestnych obyvateľov.

Dym a popol zo sopky úplne pokryl jej okolie a emisie zamorili ovzdušie. Vládni úradníci na vojenskom vrtuľníku už preskúmavali popolom zahltenú dedinu, ktorá sa nachádza iba šesť kilometrov od sopky.

Biela pokrývka pokrýva cesty, rieky i pôdu. Súd už nariadil kompletnú evakuáciu 50 km okruhu sopky, nariadenie dáva polícii povolenie pri tom použiť i silu. Najviac evakuovaných ľudí sa v súčasnosti nachádza v meste Puerto Montt, približne dvesto kilometrov od vulkánu.

Experti očakávajú, že môže trvať celé týždne možno aj mesiace kým sa obyvatelia, ktorí museli opustiť ich majetky, zvieratá a domovy budú môcť vrátiť späť. Čile je druhým najaktívnejším vulkanickým štátom hneď po Indonézii. Nachádza sa tu dvetisíc sopiek, 500 z nich je potenciálne aktívnych.

Zdielať na

Najčítanejšie správy