Jasno
22°
Bratislava
Viola
18.5.2024
Sarkozy považuje 8. máj za víťazstvo morálky
Zdielať na
Zahraničie

Sarkozy považuje 8. máj za víťazstvo morálky

Prezident Nicolas Sarkozy počas spomienky 63. výročia víťazstva nad fašizmom vo svojom prejave uviedol, že "skutočné" vojnové obdobie vo Francúzsku bolo to, počas odporu. <b>Pozrite si VIDEO</b>

Prezident Nicolas Sarkozy počas spomienky 63. výročia víťazstva nad fašizmom vo svojom prejave uviedol, že "skutočné" vojnové obdobie vo Francúzsku bolo to, počas odporu.

"Neoslavujeme tu len vojenské víťazstvo, ale predovšetkým víťazstvo morálky," povedal na spomienkovej slávnosti francúzsky prezident. Pripomienka 8. mája sa zvyčajne koná v Paríži, no tento rok sa rozhodol Sarkozy, aby sa pamiatka uskutočnila v Ouistrehame.

V jeho blízkosti totiž malé francúzske komando pod vedením veliteľa Philippa Kieffera pristálo v júni 1944 počas Dňa D na pláži so šifrovacím menom Sword Beach (pláž mečov). "Na žiadnu chybu, žiaden zločin by sme nemali zabudnúť... Ale Francúzsko, na ktoré chceme, aby boli naše deti pyšné, skutočné Francúzsko nebolo to, ktoré reprezentovalo Vichy (francúzsky režim, ktorý kolaboroval s nacistickým Nemeckom), ale to, ktoré malo odvahu Jeana Moulina, veliteľa Kieffera a iných vodcov odporu počas vojny," vysvetlil vo svojom prejave prezident.

Sarkozy tiež využil príležitosť a oznámil sformovanie novej elitnej námornej jednotky, ktorej dali meno Kieffer Force.

Zdielať na

Najčítanejšie správy