Zatiahnuté
21°
Bratislava
Monika
7.5.2024
Umelá koža a uši za štvrť milióna dolárov
Zdielať na
Zahraničie

Umelá koža a uši za štvrť milióna dolárov

Zdroj: Joe Loong/ilustračné

Americká vláda zadala dvom vedeckým tímom nezvyčajnú úlohu: majú vynájsť spôsob výroby umelej kože, svalov a ďalších častí tela.

Dva vojenské vedecké tímy dostali od americkej vlády a ďalších inštitúcií štvrť miliardy dolárov a od armády jasné zadanie - vyvinúť novú kožu, uši, svaly a ďalšie časti tela pre vojakov zranených v Iraku a Afganistane, píše dnes agentúra Reuters.

V rámci tejto iniciatívy vznikli na podnet amerického ministerstva obrany dva tímy na Ústave regeneratívnej medicíny ozbrojených sil (AFIRM). Jej cieľom je vyvinúť počas piatich rokoch terapiu pre obnovu kože po popáleninách, hojenie rán bez jaziev, obnovu tváre a rekonštrukciu či regeneráciu končatín. Všetky tieto techniky už existujú a vyskúšali ich na zvieratách. Klinické testy na ľuďoch ešte nezačali.

Tento projekt je výsledkom rastúceho počtu vojakov, ktorí sa z vojenských oblastí vracajú s mnohopočetnými zraneniami, z ktorých by niektorí ešte pred niekoľkými rokmi zomreli.

"Od začiatku vojny v Afganistane a Iraku máme viac než 900 ľudí, mužov, ale i niekoľko žien, s rôznymi druhmi amputácií," hovorí Ward Casscells zo zdravotného odboru ministerstva obrany. Mnoho ďalších vojakov podľa jeho údajov utrpelo popáleniny, poranenia miechy či stratu zraku. "Dostať ich späť, aby sa mohli znovu zapojiť do života, pracovať, pomáhať rodine a byť plnohodnotnými členmi spoločnosti - to je naša úloha," dodal.

Armádny chirurg Eric Schoomaker dúfa, že nové terapie by mohli začať pomáhať ťažko zraneným vojakom už počas niekoľkých rokov. Novinárom ukázal fotografiu príslušníka námorného vojska, ktorý mal popálenú celú hlavu. Muž podstúpil už 40 operácií, ale v tejto chvíli neexistuje spôsob, ako mu znovu urobiť uši alebo nos.

Zdielať na

Najčítanejšie správy