Polojasno
14°
Bratislava
Žofia
15.5.2024
Britská kráľovná zrušila oslavu svojej diamantovej svadby
Zdielať na
Zahraničie

Britská kráľovná zrušila oslavu svojej diamantovej svadby

Zdroj: Reuters

Plánovanú oslavu považuje za nevhodnú v dobe, kedy britská ekonomika stojí na pokraji recesie.

Britská kráľovná Alžbeta II. zrušila oslavu svojej diamantovej svadby, pretože považuje za nevhodné usporiadať nákladnú udalosť v dobe, kedy britská ekonomika stojí na pokraji recesie. Oslava s krištáľovými pohármi a obrusmi pokrytými klenotami sa mala konať tento víkend v hoteli Ritz, napísal britský denník Daily Mail.

Kráľovná sa domnieva, že honosná oslava by bola vzhľadom k súčasnej hypotečnej kríze a rastúcim životným nákladom britských občanov necitlivým krokom. Podľa denníka ale jej gesto, ktoré poukazuje na problémy britskej ekonomiky, ťažko ponesie britský premiér, ktorého volebné preferencie klesajú.

Kráľovná chcela cez víkend osláviť 60. výročie svadby s princom Filipom v spoločnosti svojich detí a 60 blízkych priateľov. Oslavu mali plne financovať priatelia kráľovského páru, ktorí sú zrušením podľa Daily Mailu sklamaní.

Sála v hoteli Ritz, kde sa oslava mala uskutočniť, mala byť vyzdobená klenotami od firmy Swarovski. "Plátené obrusy mali byť posiate krištáľmi a bol tu i nápad, že šampanské by sa hosťom nalievalo z fliaš ozdobených týmito kameňmi. Kráľovnini priatelia chceli pre ňu a pre princa Filipa usporiadať niečo zvláštne," uviedol zdroj z hotela Ritz.

"Kráľovná nechce byť obvinená z výstredností, keď sa všetci ostatní obávajú o svoje financie," povedal jeden z kráľovniných priateľov. "Preto si myslí, že by bolo usporiadanie párty v súčasnosti celkom nevhodné, naviac keď na tento víkend jej výročie ani nepripadá," dodal.

Okázalá oslava bola pôvodne naplánovaná už na minulý november, ale kráľovná ju presunula na marec kvôli svojej účasti na konferencii britského Spoločenstva v Ugande.

Výročie svadby kráľovského páru pripadá na 20. novembra. K pripomenutiu výročia sa o deň skôr slúžila omša vo Westminsterskom opátstve.

Zdielať na

Najčítanejšie správy