Skoro jasno
16°
Bratislava
Gertrúda
19.5.2024
Tibeťania sa modlili za Mahátmu Gándího
Zdielať na
Zahraničie

Tibeťania sa modlili za Mahátmu Gándího

Dalajláma dnes navštívil indické hlavné mesto Nové Díllí. Zúčastnil sa tu na viackonfesnom modlitebnom zhromaždení, ktoré sa konalo ako spomienka na Mahátmu Gándhího, otca indického národa. <b>VIDEO: modlitba tibetských mníchov a uctievanie si spomienky Mahátmu Gándího</b>

Dalajláma dnes navštívil indické hlavné mesto Nové Díllí. Zúčastnil sa tu na viackonfesnom modlitebnom zhromaždení, ktoré sa konalo ako spomienka na Mahátmu Gándhího, otca indického národa.

Dalajláma, prišiel do tábora, v ktorom sa konajú  týždeň trvajúce meditácie, ktorými zúčastnení vzdávajú hold spomienke na Gándhího. Všetci veriaci sa tu za neho spoločne modlia za vedenia tibetského duchovného vodcu.

Tábor navštívilo mnoho ľudí rôznorodých vierovyznaní, ktorí sa modlili za celosvetový mier. Za posledné dva týždne je to práve Tibet a jeho duchovný vodca, čo vzbudzujú celosvetovú pozornosť. Dalajláma, ktorý žije v exile práve v Indii nedávno spolu s ostatnými exilantmi protestoval proti čínskej intervencii v Tibete počas nedávnych protestov.

Demonštrácie v Tibete začali 10. marca, pri príležitosti výročia neúspešného povstania Tibeťanov proti čínskej nadvláde. Čína zo zosnovania protestov, najvážnejších v tomto regióne za posledné dve desaťročia, obviňuje práve exilového lídra tibetských budhistov. Dalajláma však tieto tvrdenia spochybnil. Povedal, že chce väčšiu autonómiu pre jeho región, nie však nezávislosť Tibetu, z čoho ho Peking obvinil.

Jeho exilová vláda nedávno informovala, že počas demonštrácií zomrelo až 99 ľudí, Čína však hovorí o smrti trinástich civilistoch.

Zdielať na

Najčítanejšie správy