Oblačno
15°
Bratislava
Bernard
20.5.2024
Záhadná choroba v USA zahubila až štvrť milióna netopierov
Zdielať na
Zahraničie

Záhadná choroba v USA zahubila až štvrť milióna netopierov

Zdroj: Lee Carson

Vedci doteraz nie sú schopní ju identifikovať.

Záhadná choroba kosí netopiere v Spojených štátoch, pričom vedci nie sú zatiaľ schopní ju identifikovať. Podľa amerických biológov mohlo v odchádzajúcom zimnom období uhynúť až štvrť miliónov týchto lietajúcich cicavcov.

Na hromadný úhyn netopierov upozornil už v januári jeden bádateľ, ktorý našiel tisíce týchto zvierat mŕtvych v jednej jaskyni v Albany v štáte New York. A situácia sa od tej doby nijako nezlepšila.

Podľa denníka The Herald Tribune v jednej jaskyni, kde bolo ešte pred dvoma rokmi napočítaných vyše 15.000 netopierov, ich je teraz sotva 1500. A nie je to ojedinelý prípad.

Kvôli svojmu zjavu netopiere síce u ľudí nevyvolávajú príliš sympatií, ale sú nesmierne užitoční - majú v prírode nezastupiteľnú úlohu pri redukcii stavu hmyzu a udržovania ekologickej rovnováhy.

"Logika jasne hovorí, že keď jedna oblasť príde potenciálne o pol miliónov netopierov, dôsledkom bude nadmerné množstvo hmyzu v nasledujúcom lete," zhrnul stručne hrozbu biológ Scott Darling, ktorý pracuje pre americkú vládu.

Na prípade však najviac znepokojuje skutočnosť, že odborníci nie sú schopní určiť príčinu tak vysoké úmrtnosti týchto živočíchov. "Je to pravdepodobne jeden z najzáhadnejších problémov, s akými sme sa u netopierov stretli," pripúšťa americký ekológ Paul Cryan.

Skúmané vzorky vykazujú príznaky napríklad pliesne, v niektorých prípadoch pripomínajú zápal pľúc. Vedci sú však presvedčení, že korene problému budú omnoho hlbšie.

Pokiaľ však príčinu nezistí skôr, mohli by niektoré druhy netopierov vyhynúť. A to i také druhy, ktoré dosiaľ ani neboli zaradené do katalógov.

Zdielať na

Najčítanejšie správy