Oblačno
17°
Bratislava
Florián
4.5.2024
Kozmonauti na ISS na štvrtom výstupe do voľného priestoru
Zdielať na
Zahraničie

Kozmonauti na ISS na štvrtom výstupe do voľného priestoru

Dnešný výstup do voľného priestoru bol štvrtým z piatich, ktorý chce sedemčlenná posádka raketoplánu uskutočniť počas svojho dvanásťdenného pobytu na ISS. <b>Pozrite si VIDEO</b>

Kozmonauti Robert Behnken a Michael Foreman z raketoplánu Endeavour vystúpili vo štvrtok opäť do voľného priestoru, kde budú trénovať opravu tepelného štítu stroja.

Kvôli narušeniu tepelného štítu sa vo februári pred piatimi rokmi rozpadol raketoplán Columbia a zahynulo sedem astronautov na jeho palube.

Americký Národný úrad pre letectvo a výskum (NASA) by mal v náväznosti na dnešnú sériu testov vyhodnotiť, ako najúčinnejšie zabrániť ďalším podobným katastrofám.

NASA chce mať závery zanalyzované pred augustovým vyslaním servisnej misie k Hubbleovmu teleskopu. Pri opravách výkonného ďalekohľadu bude totiž Medzinárodná vesmírná stanica (ISS) príliš vzdialená na to, aby v nej  pri prípadnej poruche raketoplánu našli kozmonauti dočasný úkryt.

Dnešný výstup do voľného priestoru bol štvrtým z piatich, ktorý chce sedemčlenná posádka raketoplánu uskutočniť počas svojho dvanásťdenného  pobytu na ISS.

Zdielať na

Najčítanejšie správy