Polojasno
14°
Bratislava
Ingrida
8.5.2024
Iránski študenti sľúbili odmenu za hlavy izraelských lídrov
Zdielať na
Zahraničie

Iránski študenti sľúbili odmenu za hlavy izraelských lídrov

Zdroj: REUTERS/ilustračné

"Izrael musí byť vymazaný z mapy!" stojí na jednom z transparentov "Skupiny študentov hľadajúcich spravodlivosť".

Iránski nekompromisní študenti ponúkli odmeny siahajúce až do výšky milióna dolárov za "popravu" troch izraelských vojenských lídrov. Chcú totiž pomstiť vražedné útoky v pásme Gazy, uviedli študenti pre agentúru ISNA.

Na zvýšenie odmeny dokonca povzbudzujú Iráncov k darovaniu svojich obličiek. Ich cieľmi sú izraelský minister obrany Ehud Barak, riaditeľ izraelskej tajnej služby Mossad Meir Dagan a šéf izraelských vojenských tajných služieb Amos Jadlin.

O odmenách v nedeľu informovala "Skupina študentov hľadajúca spravodlivosť" (Justice Seeking Students Group) na akcii pripravenej v Teheráne. "Izrael musí byť vymazaný z mapy," citoval jeden z transparentov na tejto akcii vodcu iránskej revolúcie ajatolláha Ruholláha Chomejního. Iránsky prezident Mahmud Ahmadínedžád vyvolal medzinárodné pobúrenie, keď zopakoval citát na konferencii, po prevzatí úradu v roku 2005 a opätovne predpovedal neodvratne hroziace miznutie židovského štátu.

Výšky odmien stanovili na 400-tisíc dolárov za Baraka a po 300-tisíc dolárov za Dagana a Jadlina. Zatiaľ nie je jasné, odkiaľ majú tieto peniaze pochádzať.

"Skupina študentov hľadajúca spravodlivosť" má za uplynulé roky vzrastajúcu aktivitu. Najvýznamnejšie sa podieľala na proteste za odsúdenie sudcovského rozhodnutia pri minuloročnom zbavení viny bývalého jadrového finančníka zo špionáže. Táto skupina v minulosti tiež zhromažďovala mená Iráncov, ktorí by sa prihlásili ako mučeníci pre bombový samovražedný atentát proti Izraelu. Doposiaľ však táto aktivita ostala v rétorickej hladine.

Zdielať na

Najčítanejšie správy