Oblačno
25°
Bratislava
Hermína
6.5.2024
V Čile vyčíňa mohutný požiar
Zdielať na
Zahraničie

V Čile vyčíňa mohutný požiar

Najmenej 25 domov bolo zničených v Čile, po tom, čo lesný požiar sužujúci krajinu zasiahol južné časti mesta Valparaiso. <b>VIDEO: Zábery z blízkosti požiaru</b>

Čile bojuje so strašidelným požiarom. Ten pohlcuje čoraz viac územia a prerastá do nezvládnuteľných rozmerov.

Najmenej 25 domov bolo zničených v Čile, po tom, čo lesný požiar sužujúci krajinu zasiahol južné časti mesta Valparaiso.

Plamene začali ohrozovať životy tamojších obyvateľov do takej miery, že minimálne dvesto ľudí muselo byť ihneď evakuovaných. Požiar je vskutku rozsiahly: doteraz zničil zhruba 3800 štvorcových metrov lesa a šíri sa veľmi rýchlo.

Požiarnici sú už vysilení z úmorného boja s mohutným ohňom, ktorý zachvátil región uplynulú nedeľu. "Videli sme, že plamene sa veľmi rýchlo približujú. Boli sme úplne preľaknutí zo sily toho ohňa. Po hodine aj pol, sa k nášmu domu priblížil hustý dym, a zrazu i plamene," povedala jedna z obetí, ktorej požiar zničil celý dom.

Oheň je veľmi ťažké zvládnuť, keďže je veľmi mohutný. "Požiar má po obvode až 35 kilometrov, čo znamená, že je mimoriadne náročné ho vôbec pokryť. Pracujeme non-stop a naša i posádky z celého regiónu sú už vysilené. Podnebie je tu veľmi komplikované a terén je príliš nebezpečný," povedal Guillermo De La Maza, regionálny šéf ONEMI, Národného krízového úradu.

Zdielať na

Najčítanejšie správy