Jasno
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Slovenskí vojaci cítia v Kosove napätie
Zdielať na
Zahraničie

Slovenskí vojaci cítia v Kosove napätie

Zdroj: SITA/Nina Bednáriková

Hliadky a stanoviská maximálne posilnili aj slovenskí vojaci

V priestore, kde v súčasnosti pôsobia slovenskí vojaci v Kosove, zatiaľ nedošlo k žiadnym násilnostiam či incidentom. Informáciu veliteľa jednotky Zoltána Iboša v súvislosti s nedeľňajším jednostranným vyhlásením nezávislosti tejto provincie sprostredkoval hovorca rezortu Vladimír Gemela.

Slovenskí vojaci, ktorí sú súčasťou jednotiek KFOR, zodpovedajú za územie okolo 60 kilometrov štvorcových. Na tomto území sa nachádza aj srbský monument na Kosovom poli.

"Situácia je pokojná, aj keď určité napätie, hlavne obavy srbskej menšiny, pretrvávajú," tlmočil ďalej hodnotenie situácie Gemela. "Plníme preventívne opatrenia, patrolujeme za asistencie obrnenej techniky, hliadky a stanovištia sme maximálne posilnili," vysvetlil Iboš.

Podľa posledných informácií zahraničných médií mierové sily NATO zasiahli dnes na dvoch hraničných bodoch medzi Srbskom a Kosovom, ktoré podmínovala a vyhodila do vzduchu skupina Srbov.

V súvislosti s plánovaným jednostranným vyhlásením nezávislosti už 13. februára jednotky KFOR zvýšili svoju aktivitu, čo bude platiť do odvolania.

Zdielať na

Najčítanejšie správy