Jasno
14°
Bratislava
Lesana
5.5.2024
Taliansky premiér Prodi podal demisiu svojej vlády
Zdielať na
Zahraničie

Taliansky premiér Prodi podal demisiu svojej vlády

Taliansky premiér Romano Prodi dnes podal demisiu svojej vlády ľavého stredu do rúk prezidenta Giorgia Napolitana. <b>VIDEO: Demisia Prodiho vlády, oslava v parlamente</b>

Taliansky premiér Romano Prodi dnes podal demisiu svojej vlády ľavého stredu do rúk prezidenta Giorgia Napolitana. Ten Prodiho vzápätí požiadal, aby naďalej riadil kabinet, než sa vládna kríza vyrieši.

Prezident Napolitano bude musieť rozhodnúť, či vyhlási predčasné parlamentné voľby, alebo či poverí niektorého z politikov úlohou, aby sa pokúsil sformovať novú vládu.

"Smerujeme rovno k voľbám. A je to veľká radosť," prehlásil jeden z opozičných predákov Gianfranco Fini.

"Teraz je potrebné ísť hlasovať,"prizvukoval vodca opozičnej pravice, expremiér Silvio Berlusconi.

Prodiho demisia nasledovala potom, čo horná parlamentná komora Senát večer vyslovila vláde nedôveru.

Šesťdesiatosemročný Prodi bol pri moci 20 mesiacov a za tú dobu odolal viac než trom desiatkam hlasovaní o dôvere.

REUTERS

Vládna kríza vypukla v pondelok, keď bývalý minister spravodlivosti Clemente Mastella, ktorý kvôli vyšetrovaniu svojej osoby z korupcie odstúpil minulý týždeň, vyhlásil, že sa jeho kresťanskodemokratická strana Únia demokratov pre Európu (UDEUR) s troma členmi Senátu postaví proti Prodiho vláde. V stredu to oznámili aj dvaja senátori z radu liberálnych demokratov, ktorých šéfom je niekdajší premiér Lamberto Dini.

Ľudia okolo Prodiho už skôr uviedli, že v prípade prehry pri hlasovaní sa budú snažiť o vytvorenie prechodnej vlády, zatiaľčo pravicová opozícia, ktorá je podľa prieskumu na čele volebných preferencií, žiada skoré predčasné voľby. Rozhodnutie je na prezidentovi.

Z 322 členov hornej komory ale podporilo Prodiho vládu 156 senátorov, proti  bolo 161. 

Zdielať na

Najčítanejšie správy