Oblačno
25°
Bratislava
Hermína
6.5.2024
Taliani vyšli do ulíc, už im stačilo tej špiny
Zdielať na
Zahraničie

Taliani vyšli do ulíc, už im stačilo tej špiny

Neapol stále nevyriešil svoj problém s odpadom v meste. <b>Pozrite si VIDEO</b>

Miestni obyvatelia v mestskej časti Pianura v Neapole vyšli do ulíc, aby protestovali proti odpadu v meste.

Situácia s odpadkami je už natoľko vážna, že došlo k prvým potýčkam obyvateľov s policajtmi. „Tekutina z odpadkov v sebe obsahuje všetko: od karfiolu až po rádioaktívny materiál,“ povedal jeden z demonštrantov Paolo Tabarro.

Polícia v ranných hodinách nechala doviesť buldozér, ktorý mal odstrániť zátarasy, ktoré do ulíc umiestnili demonštranti, ktorí tak chceli zamedziť, aby v ich susedstve obnovili skládku odpadu.

Premiér Romano Prodi sa už stretol s jednotlivými ministrami, aby pre oblasť vypracovali akčný plán.

Demonštranti sa bránia najmä znovuotvoreniu skládky, ktorú zrušili v roku 1996. Neapolské smetiská sú preplnené. Spaľovňa, ktorá sa mala otvoriť koncom roku 2007, stále nie je dokončená.

„Môžeme si vybrať ako chceme zomrieť – máme dve alternatívy, buď zomrieme na rakovinu, ak otvoria skládku odpadu alebo sa staneme obeťami mafie, ktorá všetko ovládne – zomrieme tak či tak – nemáme na výber," vyjadrila sa novinárom demonštrantka Teresa Esposito.

„Dúfajme, že nás k víťazstvu dovedie občiansky boj a nepôjde o inštitucionálne víťazstvo, ale víťazstvo občanov," povedal ďalší z demonštrantov.

Podľa talianskych médií je v uliciach regiónu Campania, ktorého hlavným mestom je Neapol, v uliciach takmer 110.000 ton odpadu.

Zdielať na

Najčítanejšie správy